De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Klaas Knot brengt overvallers Nederlandsche Bank postuum eer

Klaas Knot brengt overvallers Nederlandsche Bank postuum eer

Almelo - De expositie over 'de grootste bankroof aller tijden', gepleegd 15 november 1944 door een verzetsgroep te Almelo bij de Nederlandsche Bank aan de Wierdensestraat, zal woensdag 24 mei in het Stadsmuseum Almelo worden geopend door directeur Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Hij zal de bankrovers postuum dank zeggen en eer bewijzen voor de overval met machtige buit.

In de maanden mei, juni en juli vinden er vanuit divese invalshoeken exposities plaats, niet alleen in het Stadsmuseum Almelo, maar ook in de plaatselijke musea van Nijverdal, Rijssen, Vriezenveen en Wierden alsmede in het Frielinkspark te Harbrinkhoek.

Uit al deze plaatsen waren mensen bij de overval betrokken. Zo woonde aanstichter en knokploegleider Derk Smoes in Vriezenveen, werden de plannen gesmeed bij slager Eshuis te Wierden en kwam er een vrachtauto van Meenks uit Rijssen aan te pas. Het doel was geld buit te maken ter ondersteuning van de stakende spoorwegmensen. Het werd uiteindelijk de grootste bankoverval ooit, met een buit van 46.150.000 gulden. De musea en historische genootschappen in de gemeenten van de voormalige Kring Almelo werken nauw samen om het verhaal te vertellen van de spraakmakende beroving van het Almelose filiaal van Nederlandsche Bank

Over de even gevaarlijke als gedenkwaardige overval zal na de zomer een musical-productie plaatsvinden in de leegstaande weverij op Indië te Almelo, per noodbrug over het kanaal bereikbaar vanaf het NS-station. De opzet is vrijwel identiek aan die van de musical 'Van Katoen en Nu' die in 2014 het verhaal van honderd jaar Almelo en honderd jaar Beter Wonen over het voetlicht bracht. De bedoeling is dat in 2019, driekwart eeuw na de overval, een speelfilm uitkomt, waarvoor de voorbereidingen (script, locaties, producent, regisseur en acteurs) al in gang zijn getrokken.

 

Deel dit nieuws!