De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Zware kritiek op Stadsbank neemt toe; Enschede wil er uitstappen

Zware kritiek op Stadsbank neemt toe; Enschede wil er uitstappen

Enschede - Een verlaging van de rente met één procent op leningen die de Stadsbank Oost-Nederland verstrekt aan huishoudens in nood betekent voor de gemeente Enschede een structurele verhoging van de jaarlast met ongeveer anderhalve ton. Dit heeft wethouder Welman van Werk en Inkomen de gemeenteraaad laten weten. Kiest de raad daarvoor, dan moet het volgens Welman in de Zomernota (het financieel meerjarenperspectief van de gemeente) worden opgenomen.

Welman laat overigens voor de vaststelling van de Zomernota in juni ook nog uitzoeken of Enschede, conform de gevoelens die hieromtrent in de gemeenteraad leven, zich kan losscheuren van de Stadsbank (een gemeenschappelijke regeling van 22 gemeenten) om vervolgens via de bijzondere bijstand zelf noden te stelpen en schuldsaneringen ter hand te nemen.

Er is in Enschede en ook elders, onder meer in de gemeente Almelo al langere tijd politieke consternatie over de extreem hoog genoemde rente, oplopend tot twaalf procent, die de Stadsbank in rekening brengt voor leningen die ze verstrekt aan mensen die toch al schulden hebben. Het college van burgemeester en wethouders in Almelo vindt de rente ook aan de hoge kant, het raadslid Bolhuis van de Minimapartij aldaar spreekt over woekerrente.

Het aantal huishoudens met bijkans onoplosbare financiële problemen zou in Enschede de afgelopen tijd verviervoudigd zijn, wat de gemeenteraad onrustig maakt. Daaarnaast is er de bijna raadsbrede onvrede over de werkwijzen en de resultaten van de Stadsbank. Namens de grootste coalitiepartij D66 in Enschede bepleit woordvoerder Van Dijk het opnemen van een spaarprogramma bij het verstrekken van sociale leningen. Dat zou stress bij de leners wegnemen en de mogelijkheid bieden boven-jan te komen.  Volgens fractiechef Van der Velde van de PvdA is het voorts aan te bevelen het verstrekken van uitkeringen in de tijd te laten samenvallen met het aflossen van leningen. Ook wordt gesuggereerd via de cliëntenraad een externe deskundige in te schakelen die steekproefsgewijs de handel en wandel van de Stadsbank dient te controleren, door de thermometer van dienstverlening, klantvriendelijkheid en oplossingsbereidheid  in de moloch te planten.

Er leven bij raad en wethouder daarenboven brandende klachten over de bewindvoering van schuldeisers en incassobureaus. De gemeente ligt met één bureau in een gerechtelijke procedure over vier ‘zaken’ omdat een deugdelijk ‘plan van aanpak’ ter schuldsanering zou ontbreken.

Welman laat onderzoeken of de bevindingen kloppen van een onderzoek dat beweert dat in Enschede 47.000 huishouden zwaar tot zeer zwaar in de knel zitten (wat neerkomt op 67 procent) en dat er slechts 180 in behandeling zijn, wat 'per case' de lieve som van ruim zeventienduizend euro kost. De gemeenteraad komt er in zijn meivergadering besluitvormend over te spreken.

Deel dit nieuws!