De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Zonneparken in Overdinkel (25 hectare) en Vroomshoop (6,7 hectare)

Zonneparken in Overdinkel (25 hectare) en Vroomshoop (6,7 hectare)

Overdinkel/Vroomshoop - De gemeenten Losser en Twenterand geven medewerking aan de aanleg van zonneparken in Overdinkel respectievelijk Vroomshoop.

De firma PowerField uit Dokkum heeft bij de gemeente Losser een plan ingediend voor een circa 25 hectare groot zonnepark aan de Lakerinksweg-Strootsweg, ten noordwesten van Overdinkel. Om dit mogelijk te maken moet worden afgeweken van de huidige agrarische bestemming van de grond. Het college van burgemeester en wethouders van Losser heeft besloten in beginsel mee te werken aan het zonnepark in Overdinkel. Men ziet ruimtelijk geen belemmeringen en bovendien levert het zonnepark, wordt gezegd, 'een stevige bijdrage' aan de duurzaamheidsdoelstellingen.

Het plan is dat in het zonnepark in Overdinkel zo'n 69.000 zonnepanelen worden geplaatst, goed voor circa 15.800 MWh aan stroom. Daarmee kunnen ongeveer, aldus de gemeente, 4.500 huishoudens van stroom worden voorzien en daarnaast levert het zonnepark volgens het gemeentebestuur een besparing op de uitstoot van CO2 op van bijna 8.600 ton per jaar.

Aan de Flierdijk te Vroomshoop wil het eveneens Friese bedrijf GroenLeven een zonnepark realiseren met een omvang van 6,2 hectare. Aanvankelijk was deze grond bedoeld voor de bouw van recreatiehuizen, maar dat blijkt onhaalbaar. Het landbouwbedrijf Laarman en OCB Bouw benaderden GroenLeven en dat bracht meteen schot in de zaak. Er komen volgens de plannen 19.000 zonnepalen, goed voor de stroombehoefte van pakweg 1.500 huishoudens. De gemeente Twenterand wil qua bestemmingsplan/structuurvisie medewerking verlenen.

Deel dit nieuws!