De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Ceremonie bij opening terminal en bouw distributiecentrum XL Park

Ceremonie bij opening terminal en bouw distributiecentrum XL Park

Almelo/Hengelo - Er vindt komende week woensdag een ceremoniële plechtigheid plaats ter markering van de lang verbeide opening van de grootste inlandterminal. In eendrachtige samenwerking openen burgemeester Gerritsen van Almelo en ondernemer/ontwikkelaar Heylen de nieuwe containeroverslag op de kade van XL Park aan het Twentekanaal te Almelo. Tevens markeert de ceremonie het begin van de bouw van het grootste distributiecentrum van Europa dat Heylen wil laten verrijzen.

Na een letterlijk oeverloos lange aanloopperiode kan Combi Terminal Twente, met de hoofdvestiging in het havengebied van Hengelo, de nieuwe containeroverslagterminal in Almelo nu dan toch officieel in gebruik nemen.

Sinds 2001 exploiteert CTT de binnenvaartterminal in Hengelo en verzorgt voor een groot aantal Nederlandse en Duitse distributie-, productie- en recyclingbedrijven een milieuvriendelijke transportverbinding met de Rotterdamse wereldhaven, waar CTT ook een vestiging heeft. Vorig jaar realiseerde CTT de uitbreiding in Rotterdam, met een waterverbinding en vijf sporen van circa vierhonderd meter.

Met de toevoeging van de strategisch gelegen containerterminal op XL Park te Almelo komt een efficiënte verbinding met de klanten in deze subregio tot stand. Door de toevoeging van deze aan het water gelegen terminal in Almelo verbetert de bereikbaarheid in de regio en dat vergroot de kans op het aantrekken van nieuwe klanten voor de Twentse inlandterminal. CTT creëert op deze wijze indirect extra werkgelegenheid en streeft ernaar meer Europese distributiecentra te kunnen bedienen in de toekomst.

Vanwege veel bestuurlijke spaghetti, tegengestelde belangen (vier gemeenten en de provincie in één bestuur van een 'gemeenschappelijke' regeling) en een tekort aan gevoel van urgentie (ambtelijke molens en logge stucturen) duurde het vele jaren en tientallen miljoenen, wat door praatwerk en pressiedrift van de inmiddels vertrokken ondernemende directeur Van Onna uiteindelijk leidde tot de verkoop van kavels (onder meer dertig hectare aan Heylen die er een distibutiecentrum van achttien hectare wil laten verrijzen) en de uitkoop van bezwaarmakende en procederende bewoners van het gebied.

Deel dit nieuws!