De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Inzet van Twentse drones ter bescherming nesten weidevogels

Inzet van Twentse drones ter bescherming nesten weidevogels

Enschede - Er zullen Twentse drones worden ingezet bij de plaatsbepaling en veiligstelling van de nesten en legsels van weidevogels in Overijssel. Op deze wijze denkt het provinciebestuur een bijdrage te leveren aan het behoud van de populaties weidevogels die al jaren kleiner worden, door predatie en landbouw. Veel vogels broeden in nesten in weilanden en akkergebieden. Door de wijze van machinaal onderhoud gaan veel nesten verloren, met uit te broeden eieren en/of piepjonge vogels. De wijze van boeren betekent ook dat nesten die beschut lagen open en bloot komen te liggenen een makkelijke prooi voor roofdieren, zoals de vos.

De weidevogel, van kievit tot grutto en wulp, is gebaat bij vochtige 'landen' met een rijk-gevarieerde vegetatie, van kruiden, bloemen en pollen.

Het bevorderen van een natuurvriendelijke landbouw is, zeggen vogelaars en andere natuurvorsers, bittere noodzaak om vogels en daarmee biodiversiteit ten plattelande van de ondergang te redden. Het bestaande stelsel van agrarisch natuurbeheer zou, zo leren tellingen, onvoldoende zijn om de achteruitgang van weidevogels als grutto en veldleeuwerik te stoppen. Alleen op plekken waar maximaal wordt ingezet op natuurherstel, worden goede resultaten geboekt. Natuur moet volgens Vogelbescherming Nederland onderdeel worden van de normale bedrijfsvoering: natuur-inclusieve landbouw zou het platteland leefbaar blijven voor mens en dier. Veel boeren willen wel meewerken, maar dan in ruil voor een vergoeding omdat het meer werk is en dus geld kost. ‘Het nieuwe kabinet moet het mogelijk maken in duurzaamheid te investeren', zegt Vogelbescherming Nederland, niet geheel toevallig in tijden van formatie.

De fractie van de PvdA drong recent bij monde van het statenlid Wissink uit de gemeente Hof van Twente aan op Overijsselse steunen in de rug voor initiatieven om de weidevogel in het landschap te houden. In dat bracht gedeputerde Maij van Landbouw en Natuur tot de ontboezeming dat de inzet van drones van belang kan zijn voor nestbescherming.

Overigens betreurt Wissink dat een motie van de PvdA, mede ingediend door SP, GroenLinks en Vijftig-Plus, werd verworpen. De coalitiepartijen, behalve CDA, VVD en ChristenUnie ook het doorgaans groene D66, weigerden steun te geven. De motie vroeg om op korte termijn samen met boeren en natuurbeschermers 'te doen wat nu gedaan kan worden' voor de 'boerenlandvogels' en 'landschapselementen'. Wissink: 'Los van het traject van de ontwikkeling van de natuurvisie. Het is vijf voor twaalf voor deze dieren, onmiddellijke actie is, in onze, ogen noodzakelijk. Met bijna alle soorten gaat het slecht, met een aantal heel slecht. De populatie van de patrijs en ringmus is met 93 procent afgenomen, de zomertortel met 92 procent en de grutto met  83 procent.'

Deel dit nieuws!