De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Agenda van Twente schept onenigheid over geld, vorm en inhoud

Agenda van Twente schept onenigheid over geld, vorm en inhoud

Enschede - De gemeenteraadsleden van de gemeenten in Twente gaan komende week opnieuw, ten derde male, in conclaaf over een nieuwe Agenda van Twente. De bedoeling is gedurende vijf jaar vijf miljoen voor regionale projecten vrij te spelen. Dat is zeven euro vijftig per inwoner, dat gemeenten vanaf volgend jaar in hun begroting zouden moeten opnemen.

Na bijeenkomsten in Vroomshoop en Goor vindt de derde volgende week donderdag plaats in de Universiteit Twente te Enschede. Er zal, zoveel is al duidelijk, géén eenheid zijn, maar niettemin moeten alle veertien gemeenteraden zich er vervolgens nog over buigen. Ook daar zit tijddruk op, want in mei moeten ze hom of kuit geven, mede vanwege de implementatie in de begrotingen der gemeenten.

Waar dit schimmige proces toe leidt is volstrekt onduidelijk. Er zijn ook gemeenten die meer willen fourneren dan zeven en een halve euro per inwoner om vooral meer ambitie en focus na te streven. De voorstanders daarvan willen minimaal een bedrag van acht miljoen per jaar, gelijk aan dat van de afgelopen acht jaar (tot en met dit jaar) toen een superdividend van het afvalverwerkings- en energieopwekkingsbedrijf Twence voor projecten van de Agenda van Twente werd aangewend.

De kans lijkt groot dat de Twentse eenheid breekt en dat er een kopgroep komt van gemeenten die behalve voor een regionale basisstructuur ook ijveren voor extra projecten waar gemeenten die niet extra in de beurs tasten buiten worden gehouden. De speerpunten daarvan zouden World Trade Center, Kennispark Twente en Technology Base Twente zijn. Daarvoor wil ook de provincie Overijsseltrekken ook onderwijsinstellingen als UT en Saxion de knip, 55 euro per student, zij het uitbetaald in uren, werkracht en projectbegeleiding.

 

Deel dit nieuws!