De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Dinkelland en Tubbergen opteren voor verkoop van Twence

Denekamp/Tubbergen – De gemeenten Dinkelland en Tubbergen in Noordoost Twente overwegen hun aandelenpakket in het afvalverwerkings- en energieopwekkingsbedrijf Twence te verkopen, althans, dat stellen de colleges van burgemeester en wethouders voor aan de beide gemeenteraden der samenwerkende gemeenten met één ambtelijke organisatie. De bedoeling is dat de raden van Noaberkracht zich binnenkort uitspreken.

Zoals eerder gemeld keren andere gemeenten die wilden verkopen, zoals Rijssen-Holten, maar ook Losser, op hun schreden terug, omdat het jaarlijkse dividend lucratiever zou zijn dan een eenmalige zak geld, mede doordat de winst van Twence na volgend jaar niet meer zal worden afgeroomd door acht miljoen per jaar uit te keren aan de Regio Twente ten behoeve van de regionale projecten van de Agenda van Twente. Ook de gemeente Almelo is tegen deze achtergrond wat minder happig op verkoop, al ligt er nog wel een vorig jaar aanvaarde motie van de gemeenteraad die oproept tot onderzoek om tot verkoop te komen.

Er is overigens sprake van een collectief (gedeeld) aandeelhouderschap van de Twentse gemeenten, wat het ingewikkeld(er) maakt voor afzonderlijke gemeenten om te cashen. De directie van Twence zet alle implicaties en mogelijkheden momenteel op een rij. Er vindt 20 april uitwisseling van ideeën en gedachten plaats in de aandeelhoudersvergadering van het concern; de verwachting is niet dat dan reeds finale besluitvorming plaatsvindt.

Deel dit nieuws!