De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Rijssen-Holten wil behoud Twence, maar Stadt Münster weren

Rijssen-Holten wil behoud Twence, maar Stadt Münster weren

Rijssen-Holten - De gemeente Rijssen-Holten wil aandeelhouder blijven van het afvalverwerkings- en energieopwekkingsbedrijf Twence, maar ziet weinig in de aansluiting van Stadt Münster als reguliere aandeelhouder. Er vindt 20 april in de aandeelhoudersvergadering besluitvorming plaats over de toekomst van het bedrijf dat nu eigendom is van de Twentse gemeenten.

Aan de orde is of de gemeenten het collectief aandeelhouderschap gaan continueren of dat ze het bedrijf op de markt brengen om te trachten het te verkopen. Twence is destijds opgericht door de gemeenten omdat de markt de verbranding van afval niet aanbood, maar dat ligt nu dus anders. Het bedrijf zou op de markt tenminste vierhonderd miljoen opbrengen.

Dit vraagt om een principiële keuze van de individuele gemeenten als aandeelhouders. Het college van Rijssen-Holten wil dus aandelen behouden, en daarmee dividend, temeer daar de jaarlijkse donatie van acht miljoen uit de winst van Twence voor regionale projecten (Agenda van Twente) ondertussen van tafel is. Rijssen-Holten kiest temeer voor continuering van het aandeelhouderschap vanwege afvalbeheer en duurzaamheid, laat het college weten. Verkoop van aandelen levert naar verwachting niet meer rendement dan continuering van het aandeelhouderschap.

Momenteel ontvangt Rijssen-Holten jaarlijks een ton. ‘De huidige dividenduitkering is in onze begroting als vast onderdeel opgenomen. Twence verwacht de komende jaren een stijging van dividend te realiseren. Daarmee lijkt dit een financieel aantrekkelijker scenario dan verkoop van onze aandelen.’
Dit is ook een reden voor Rijssen-Holten om tegen toetreding van Stadt Münster en mogelijk andere Duitse gemeenten in het grensgebied te stemmen. Dit zou volgens het college een nadelig effect hebben op zeggenschap, duurzaamheidstoerekening en dividendaanspraak.

Deel dit nieuws!