De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Van Mierlo (CDA) en Van Essen (D66) halen Tweede Kamer niet

Van Mierlo (CDA) en Van Essen (D66) halen Tweede Kamer niet

Almelo/Losser – Het ziet er niet naar uit dat de droom van het Almelose raadslid Van Mierlo van het CDA uitkomt om op korte termijn te worden afgevaardigd naar de Tweede Kamer. De hoop van de beroepsbrandweerman was als nummer 34 op de lijst gevestigd op voldoende voorkeurstemmen. Dat lukte dus niet, zo bleek vandaag bij het tellen der stemmen voor elke kandidaat.

Ook het aanstormende raadslid Van Essen, fractieleider van D66 in de gemeenteraad van Losser, wist ondanks een intensieve persoonlijke campagne ('de Pechtold van Twente'), onvoldoende voorkeurstemmen te trekken om beëdigd te worden als lid van de Tweede Kamer.

Wel met voorkeurstemmen in de nieuwe fractie van het CDA gekozen werd de Overijsselse melkveehouder Von Martels, die campagne voerde met de leus 'Meer boerenverstand in de Tweede Kamer'. De ‘boer’ uit Dalfsen kreeg zo’n negentienduizend voorkeurstemmen, ruim meer dan de benodigde 17.600 stemmen om op eigen kracht in het nationale parlement te komen.

Naast de agrarisch ondernemer uit het Vechtdal zijn naar vandaag duidelijk werd woensdag drie vrouwen met voorkeurstemmen gekozen, onder wie minister Ploumen van de PvdA, wier tiende plek onvoldoende was voor rechtstreekse verkiezing. In de nieuwe en vergrote fractie van GroenLinks zijn de vrouwelijke kandidaten Diks en Westerveld via voorkeurstemmen gekozen.

Opvallend was tevens dat het hokje van CDA-kandidaat Omtzigt op de stemformulieren meer dan negentigduizend rood werd gekleurd. Hij had die stemmen overigens dit keer, in tegenstelling tot vier jaar geleden, niet nodig, want stond nummer vier op de lijst der christendemocraten. Wel zal het de in Enschede woonachtige Omtzigt helpen om bij de vorming van een kabinet recht te laten gelden op een ministerschap dan wel een staatssecretariaat; het maakt zijn positie sterker.

Deel dit nieuws!