De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Drie politici uit Twente terug in parlement en twee PVV'ers erbij

Drie politici uit Twente terug in parlement en twee PVV'ers erbij

Almelo/Enschede - De drie Twentse parlementariërs Ten Broeke, Dijksma en Omtzigt keren terug in de Haagse arena. Ze zijn namelijk als de nummers vier van CDA, vier van de PvdA en negen van de VVD rechtstreeks in de Tweede Kamer gekozen. Bovendien zullen voor de PVV, een winnaar bij de verkiezingen, een geboren Enschedeër en een Hengeloër in de Haagse arena verschijnen, namelijk de huidige fractievoorzitter Mulder van de partij in de Provinciale Staten van Overijssel die vijftiende stond op e lijst van Wilders en het eveneens Overijsselse statenlid Van Aalst die de twintigste plek toebedeeld kreeg en met de hakken over de sloot de Tweede Kamer binnenstormt.

Een verschil is wel dat Dijksma, de huidige staatssecretaris van Milieu en Infra, de uitvoerende macht verlaat, omdat haar geïmplodeerde partij in geen enkel formatieplaatje past, terwijl de kans toeneemt dat Omtzigt een staatssecretariaat of zelfs ministerschap, iets met belastingen en pensioenen, toegeworpen krijgt als het CDA zoals algemeen verwacht weer regeringspartij wordt.

Er maken trouwens wel meer geboren Tukkers (nu elders woonachtig) deel uit van het parlement, onder wie Voortman (Enschede) en Van Tongeren (Almelo) van GroenLinks. 

Andere opstomers moeten afwachten of ze voldoende voorkeurstemmen hebben gescoord. Zo voerde het D66-raadslid Van Essen uit Losser fanatiek campagne voor zichzelf als Twentse kandidaat. Hetzelfde geldt voor het Almelose raadslid Van Mierlo, kandidaat namens het CDA.

Overigens is de PVV de grootste partij van Almelo met net iets meer stemmen dan de VVD, beide ruim zeventien procent, waarna CDA, SP en D66 volgen, in die volgorde. Ook hier een enorme nederlaag voor de PvdA, die nog geen zes procent van de stemmen kreeg. In het andere voorheen rode bolwerk Enschede hetzelfde beeld na het tellen der stemmen. Ook hier scoort de PVV uitstekend, in een tweestrijd met de VVD en met een zo ongeveer weggevaagde PvdA. Andere gemeenten waar de PVV in lijn met eerdere verkiezingen in de Top Drie bivakkeert zijn Losser en Twenterand.

Opvallend bij de verkiezingen was om te beginnen de ongekend hoge nationale opkomst met ruim tachtig procent. Voorts viel op dat de VVD die tien zetels in de Tweede Kamer heeft verloren de grote winnaar van de verkiezingen is. Ten derde mag het opvallend heten dat - uitgezonderd GroenLinks dat bijna verviervoudigde de rode burcht in Nederland verkruimelt, de PvdA met een historisch verlies voorop. De conclusie kan ook zijn dat de rode beweging wordt afgelost door de groene, met behalve GroenLinks ook D66 en de Partij voor de Dieren als nadrukkelijke winnaars.

Weliswaar is de PVV niet de grootste partij van Nederland geworden (Nederland is nou eenmaal nog geen Groot Almelo) en zal het rechts-populisme in elk geval niet vanuit de Noordzeedelta het Europese continent op zijn hand krijgen, feit blijft wel dat Wilders (hij is de eenpersoonspartij dan wel de beweging) vier zetels wint en daarmede wellicht de tweede des lands is.

 

Deel dit nieuws!