De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Borne wil statushouders huisvesten zonder verdringingseffect

Borne wil statushouders huisvesten zonder verdringingseffect

Borne – De gemeente Borne gaat onderzoeken of het voormalige politiebureau en het EEGA-pand kunnen worden verbouwd ten behoeve van de huisvesting van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) en – zoals het college het formuleert – andere doelgroepen. Uit een eerste indruk (quickscan) komen beide gebouwen als ‘beste naar voren’. Om naar eigen zeggen voorbereid te zijn op de onzekere instroom van statushouders heeft het college van burgemeester en wethouders besloten haalbaarheidsonderzoek te doen naar de ‘tijdelijke transformatie’ van het voormalige EEGA-pand en het gewezen politiebureau.

Het haalbaarheidsonderzoek omvat de technische, juridische en financiële implicaties, na afloop waarvan met omwonenden zal worden gesproken. Een en ander is onderdeel van het actieplan Thuis in Borne waarin de gemeente samen met instanties en inwoners kijkt naar de integratie van statushouders in Borne. Het actieplan wordt medio maart ter informatie aan de gemeenteraad voorgelegd. De haalbaarheidsonderzoeken staan voor de tweede helft van maart op de rol. Een grote meerderheid van de respondenten van het BornePanel, zo blijkt uit een peiling afgelopen december, vindt spreiding van statushouders over de gemeente verkieslijk. Concentratie van tien tot twintig statushouders in leegstaande gebouwen in de wijk vindt iets meer dan de helft geen goed idee. Het tijdelijk op deze manier huisvesten om verdringing op de woningmarkt tegen te gaan kan op wat meer instemming rekenen: ruim de helft vindt zulks geen punt.

Daarnaast zet het college nadrukkelijk in op regionale samenwerking als het gaat om huisvesting van statushouders. In de quickscan is een afweging gemaakt op basis van staat van onderhoud, de oppervlakte, de ruimtelijke en juridische belemmeringen, de mogelijkheid om naast statushouders andere doelgroepen te huisvesten en de snelheid waarmee effectuering mogelijk is.

Het gemeentebestuur wil verdringing voorkomen. In overleg met de woningcorporatie Welbions is bepaald dat Borne dit jaar de statushouders kan huisvesten binnen de reguliere woningvoorraad zonder dat dit voor verdringing zorgt, dus zonder dat dit ten koste gaat van autochtone  inwoners die een huurwoning via de corporatie nastreven.

Hoewel de instroom van asielzoekers onzeker is en hun aantal nu minder dan gedacht, wil het college van burgemeester en wethouders in Borne voorbereid zijn op ‘de onzekere opgave’. Door panden tijdelijk te transformeren voor huisvesting van statushouders ontstaat volgens het college een buffer. Het gemeentebestuur wil voor maximaal twintig statushouders tijdelijke huisvesting beschikbaar hebben. Uitgangspunt is een mix van bewoning door statushouders en andere doelgroepen om de integratie te bevorderen.

De keuzes voor de haalbaarheidsonderzoek zijn een onderdeel van het actieplan Thuis in Borne waarin de gemeente samen met instanties en inwoners kijkt naar de integratie van statushouders in Borne. Het actieplan wordt medio maart ter informatie aan de gemeenteraad voorgelegd. De haalbaarheidsonderzoeken worden in de tweede helft van maart uitgevoerd.

Het gaat volgens burgemeester Welten van Borne om thuis bieden voor de nieuwkomers en om ervoor te zorgen dat geen verdringing plaatsgrijpt.

Deel dit nieuws!