De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Meerderheid raad Enschede voor garantstelling FC Twente

Enschede - De gemeenteraad gaat donderdagavond in meerdeerheid akkkoord met het onder voorwaarden verstrekken van een garantstelling aan FC Twente voor de noodzakelijke herfinanciering van het betaaldvoetbalbedrijf. Dat gebeurt in een extra vergadering. Niets doen zou volgens het college van  burgemeester en wethouders tot gevolg hebben dat de huidige gemeentelijke geldlening van zeventien miljoen oninbaar zou worden waardoor de gemeente een groot financieel nadeel zou lijden. De gemeenteraad zal, weer in meerderheid, bovendien een garantstelling van 8,4 miljoen euro verstrekken voor een aan te trekken geldlening door FC Twente. Daarbij wordt de huidige geldlening, die in eerste aanleg ook zou worden afgelost, in stand gelaten.

Op deze wijze kan FC Twente bij een bank een lening aantrekken ter aflossing van twee specifiek aangewezen (kostbare) geldleningen, van XXIII Capital ruim 5,5 miljoen en van ING ruim 1,3 miljoen plus de daarover verschuldigde risicopremie staatssteun van 2,4 miljoen.

Op deze wijze wordt de gemeentelijke geldlening - onder aangepaste voorwaarden van renteherziening, looptijd, eerste twee jaar aflossingsvrij en verplichte vervroegde aflossing bij vrij beschikbare liquide middelen - gehandhaafd. Een minderheid van in elk geval SP en GroenLinks ziet nog veel beren op de weg. Daar stelt het college tegenover dat niets doen tot een somber perspectief voor FC Twente leidt en bijgevolg tot een financiële strop van zeventien miljoen voor de gemeente Enschede.

Er zijn volgens wethouder Eerenberg van Financiën voor de gemeente (voldoende) zekerheden als contragarantie beschikbaar bij FC Twente. Met deze garantstelling wordt de financiële nood voor FC Twente verlicht en FC Twente in staat gesteld ook financieel orde op zaken te stellen. Een belangrijk instituut kan volgens de wethouder op deze manier voor de Enschedese samenleving worden behouden en de gemeente loopt tegelijkertijd zelf ook minder risico. Een groot vraagteken annex molensteeen is de nog verwachte aanslag van de Belastingdienst, vanwege het financiële (wan)beleid in het verleden waarvan niemand hoe groot die uitpakt.

 

Deel dit nieuws!