De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Denekamp en Ootmarsum onthouden zich zelf BIZ-middelen

Denekamp/Ootmarsum - Er blijkt omvoldoende draagvlak voor het instellen van Bedrijven Investering Zone (BIZ) in de dorpen Denekamp en Ootmarsum der gemeente Dinkelland. Ondanks de inspanningen van de werkgroepen BIZ Ootmarsum en BIZ Denekamp gaat de tweede termijn van de BIZ niet door. De voorzitters Bosch en Oude Luttikhuis van de werkgroepen zijn teleurgesteld, net als wethouder Brand, die over 'een gemiste kans' spreekt.

Een BIZ is een instrument van ondernemers en pandeigenaren om de kosten voor het verbeteren van de kwaliteit van een winkelgebied om te slaan over alle gebruikers en/of eigenaren van het vastgoed. De opbrengsten zijn volledig voor het ondernemersfonds en worden gebruikt voor evenementen of het verfraaien van het winkelgebied.

Voor de invoering van de BIZ, was draagvlak bij de ondernemers essentieel. Vandaag werd de formele draagvlakmeting gehouden onder toezicht van een notaris. Voor de invoering moest aan een aantal voorwaarden worden voldaan: vijftig procent van de BIZ bijdrage-plichtigen moest een stem uitbrengen en daarvan moest tweederde vóór invoering zijn. Een derde criterium was dat de totale WOZ-waarde van de voorstemmers meer moest zijn dan dat van de tegenstemmers. Aan het eerste criterium werd voldaan, maar in beide kernen was het aantal vóór-stemmers te laag.

Bosch: ‘Deze uitslag hadden we niet verwacht. We hebben ons ingezet om de voordelen van de BIZ aan de ondernemers uit te leggen en ook de gemeente heeft ons goed gefaciliteerd en begeleid. Dit resultaat ligt echt bij de ondernemers.' Oude Luttikhuis: 'Zonder BIZ wordt het een stuk moeilijker om financiën te vinden voor de verfraaiing van het winkelgebied of om evenementen te organiseren. Hoe het nu verder gaat, ligt aan de ondernemers, daar kunnen we nu geen antwoord op geven.'

Deel dit nieuws!