De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Lievers is Rutten zat en vertrekt als gedeputeerde van Overijssel

Lievers is Rutten zat en vertrekt als gedeputeerde van Overijssel

Hengelo - Vanwege het gebrek aan steun in de Provinciale Staten van Overijssel, met name bij de grootste coalitiepartner CDA, treedt D66-gedeputeerde Lievers met onmiddellijke ingang terug. Dit heeft hij zojuist bekendgemaakt aan commissaris van de koning Bijleveld.

Het indienen van zijn ontslag lijkt een erekwestie, want het CDA staat naar aard en inhoud van de kritiek volkomen alleen. Dit bleek vorige week bij de behsndeling van de nota Nieuwe Energie, waar vooral CDA-statenlid Rutten in zeer grove lijnen, zonder concreet te worden, de gedeputerde tergde. Twee keer schorste het CDA, waarbij fractiechef Reesink zijn fractiegenoot Rutten niet wilde en/of niet kon in het coalitiegareel krijgen. De statenvegadering over de energietransitie, formeel sedert vorige week woensdagavond geschorst, wordt morgen vervolgd.

Het is tekenend voor Lievers dat hij Rutten noch het CDA noch enige andere partij noemt in zijn persverklaring die uitging nadat hij zijn collegae, inzonderheid Bijleveld, hedenochtend in kennis stelde van zijn  besluit af te treden. Hij houdt het erop dat hij voor zijn manier van aanpak van grote maatschappelijke projecten, waaronder Nieuwe Energie, onvoldoende steun voelde. De bedoelde manier van aanpak gaat uit van het actief en metterdaad betrekken van natuurlijke organisaties bij de voorbereiding van statenvoorstellen, juist om maatschappelijk draagvlak te krijgen. 'Het is een manier van werken waar ik me als bestuurder bij thuis voel. 'Het is voor mij de kern waarop ik niet alleen als bestuurder maar ook als mens wel omgaan met deze maatschappelijke vraagstukken. (...)  Ik heb me de afgelopen dagen afgevraagd of ik de komende twee jaar mijn werk kan doen op een manier waar ik zelf achter sta. Want het is niet voor het eerst dat ik merk dat deze manier van werken niet aansluit bij de verwachtingen van anderen. Voor mij zijn thema’s als energietransitie en duurzaamheid te belangrijk. Ik wil dat niet in de weg staan.'

 Als er op de achtrgrond meer meespeelt, met name bij het CDA, laat Lievers zich daar niet over uit. Ondertusen zingen namen van opvolgers rond, waaronder die van fractievoorzitter Overmeen, voormalig statenlid Walder (nu wethouder te Hellendoorn) en voormalig kopman Westerbeek in Enschede (en daar pardoes aan de kant geschoven). Voorshands zullen de overblijvende collegeleden de taken van Lievers onderlng verdelen.

De fractie van D66 Overijssel meldt via Overmeen in een ultrakorte verklaring kennis te hebben genomen van het besluit van Lievers 'We betreuren dit, maar hebben tegelijk respect voor dit moeilijke besluit. Erik Lievers heeft afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt aan vernieuwende programma's. We verliezen met Erik een ervaren bestuurder. En wensen hem alle goeds toe voor de toekomst.' Over de (procdure voor de) opvolging geen woord.

Deel dit nieuws!