De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Gerommel in provinciale coalitie; Lievers en fractie D66 op de wip

Gerommel in provinciale coalitie; Lievers en fractie D66 op de wip

Hengelo - De statenvergadering in Overijssel is verdaagd tot volgende week, nadat vanavond regelmatig moest worden geschorst voor politiek beraad, met voelbare bestuurlijke spanning vanwege verschillen van mening en inzicht over het provinciale energiebeleid.

De verhoudingen in de provinciale coalitie van CDA, VVD, D66 en ChristenUnie staan onder druk omdat gedeputeerde Lievers van D66 te weinig steun dreigt te krijgen voor zijn pakket maatregelen om het aandeel duurzame energie te vergroten tot tenminste twintig procent. Dat komt mee doordat Lievers weinig voelt voor aanpassingen en bijpuntingen, sommige vervat in moties en amendementen. Veel partijen, waaronder met name het CDA, zien te veel aannames, te lichtvaardige bespiegelingen en te weinig daadkracht en souplesse bij Lievers, die anderhalf jaar geleden gedeputeerde werd namens D66, de partij die voor het eerst sinds haar bestaan deelneemt aan de politieke coalitie in Overijssel. Lievers werd door D66 losgeweekt in Hengelo waar hij wethouder was.

Vooral de statenfractie van het CDA heeft grote moeite met de inhoudelijke kant van het energiebeleid, maar ook met de bestuurlijke houding van de D66-gedeputeerde. Ook de wijze warop de fractie onder leiding van politiek leider Overmeen acteert leidt tot irritaties, in de loop der afgelopen half jaar eerder verergerd dan afgenomen. Er is bij met name CDA en VVD twijfel over de loyaliteit van D66 aan de rechts-conservatieve coalitie. Want wil Overmeen in finale instantie Lievers offeren. Dat zal volgende week mogelijk aan de orde zijn als de fractie in de tweede termijn van het energiedebat mogelijk moet kiezen voor haar gedeputeerde of haar coalitiepartners, in de wetenschap dat de PvdA klaar staat om D66 af te lossen na een 'Akkoord van Laag-Zuthem'.

 

Deel dit nieuws!