De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Hommage aan Remko Scha aan vooravond GOGBOT in Enschede

Enschede - Het jaarlijkse GOGBOT-festival in Enschede brengt dit keer een tribute aan wijlen Remko Scha. Dat gebeurt in een twee maanden durende tentoonstelling in TETEM Kunstruimte. De expositie anticipeert op en maakt deel uit van het festival en duurt tot en met 18 september. GOGBOT zelve vindt de derde week van september plaats.

Scha overleed vorig jaar november. De professor computerlinguïstiek aan de Universiteit van Amsterdam gold volgens de GOGBOT-organisatie, als een pionier op het gebied van automatische en algoritmische kunst. Hij stond in de jaren zestig aan de basis van diverse experimentele muziek- en kunstprojecten.  De tentoonstelling bij TETEM is ‘The Machines ‘gedoopt en bestaat uit een wisselend aantal elektrische gitaren, bespeeld door dwars over de gitaren gespannen draden die bewogen worden door middel van decoupeerzagen.

Het werk kan geheel 'zelfstandig' spelen of door een performer worden bespeeld. Scha heeft ‘The Machines’ onder andere in New York gepresenteerd toen hij daar in de jaren tachtig van de vorige eeuw verbleef en er alom be- en verwondering oogstte.

Scha was ook hier te lande betrokken bij uiteenlopende initiatieven op het snijvlak van beeldende kunst en innovatieve technologie. Hij was medeoprichter van het Apollohuis te Eindhoven en het Institute of Artificial Art Amsterdam. Daarnaast schreef hij essays over artificiële kunst. GOGBOT en TETEM willen hem op gepaste wijze herdenken, vooral met zijn kunst, en op die manier aandacht geven aan vraagstukken over kunst door machines gemaakt.

Dat is voor het festival GOGBOT bekend terrein, want eerder al werd in Enschede geëxperimenteerd met verbintenissen, dwarsverbanden en interacties tussen de voortschrijdende technologische hoogstandjes en de dingen van hand, hoofd en geest.

Deel dit nieuws!