De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Töafelkes-oawend 31/12/24

Op Töafelkesoawend goat völle leu drammen oawer vrooger. Vaste umda’w van vrooger de ooldejoars-conference op töafelkesoawend hebt oawer-eheulden. Wim Kan wes dé kearl van dee joarsloetings. Den van 1979 he’k nog op ne klassieke cassette.

De formule is nooit veraanderd: nen binnenkommer, een inleaidend pröatje, een versje, een verhaaltje en an ’t lesten stichtelijke wöarde vuur ’t nieje joar. De oalejoarsconferences hebt aaltied een hoog met-de-wetenschop-van-non-gehalte. Aaltied makkelijk scoren. Achterof kiek iej ne koo in ’t gat en wordt hoaste alns net zo lachwekkend as de kapsels op oale trouwfoto’s. Want hoe geet dat? Dit was dom, dát was neet klook, zus har heel aanders eköand. Vake geet ‘t ook oawer dinge dee niks van doon hebt met de echte besloet-bekwoamheaid van oonze gezagsdreagers. Dit joar zal ’t dan ook wal vuural goan oawer premie Schoof zin vriendin, de höare en de kleare van minister Klaver en de verweande gölbuujn van Pieter Omtzigt.

Het leste bleadken van ’n kalender blíf nen moojn earns um eawen achterumme te kieken. Mer wat heure wiej in de ooldejoarconferences? Spitsvoondige dinge van een conferencier? Taalvoondsten van nen woordkeunstigen kearl of vrouwe? Óf vaalt ‘r nog wat te learen? Fouten make wiej allemoal, mear fouten achterof anwiezen en dan keihard zeggen det ’t aanders har emut is ginne grote keunst. Nöast Wim Kan hebt aandern ook probeerd het eandejoars-oawerzicht oaver te nemmen. Mer het blik nog wal ne hele opgave um een lesten oawend van ’t joar de leu te loaten lachen én te loaten noadeanken. Hoaste onverennigboare dinge a’j ze beaide serieus nemt. Zelfs Finkers hef der heel klook an edoan um het noa één keer nooit wier te proberen. Youp van ’t Hek köm der oarg dichte biej: hee dwung de leu in ’t speegel te kiekn. En dan mut ’t wal gek goan da’j neet um oezelf munn lachen. Dit joar dut Pieter Derks de joarsloeting.

Töafelkesoawend; een naam koomp van de ettenstoafel den ’t vroger allene op ooljoarsdag propvol steun met alle soorten vleais: gebroaden sauciezen, kerbenades, ribben en rollades. Met de kennis van non is ’t extra genieten van al det lekkere vleais. Met Pieter Derks mu’j ’t mear ofwochen.

tekst: Gerrit Dannenberg

Deel dit nieuws!