De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

VRIJ 74

Een herinnering aan Nico Gerzee. De afgelopen week overleden-politicus  van VVD-huize was begin deze eeuw persona non grata vanwege zijn herindelingsplannen. Veel gemeenten werden bedreigd met annexatie, zo voelden ze dat. Het was volgens Gerzee noodzakelijk om gemeenten samen te voegen teneinde robuuste gemeenten te krijgen, passend bij hun maatschappelijke taken.

Het was voor tal van dorshoeders prompt reden om in verzet te komen. Het land moest weer worden verdedigd. Degens en rieken werden uitgedeeld om bij de dorpsgrens het behoud de zelfstandigheid van gemeenten op de bres te staan. Gerzee kreeg  van alles naar zijn hoofd, vooral  pek en veren benevens de roep om het dorp zo snel mogelijk te verlaten, indien nodig met geweld.

Dat vond het volk prima, aan de schandpaal met die machtswellustelingen aan de andere kant van de dorpsgrens, met de batse d'r op of. Het dorp mijner inwoning bevocht zijn zelfstandigheid en kreeg zijn zin. Ik heb daar later nog wel eens met Gerzee over gesproken, hij was toen was geen gedeputeerde meer. Aangenaam mens, kreukelvrije opvattingen, een recht voor de raap-politicus.

 

Deel dit nieuws!