De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Concordia aan de Markt verzet de bakens en stopt met theater

Concordia aan de Markt verzet de bakens en stopt met theater

ENSCHEDE -  Het roemruchte theater aan de Markt in Enschede, ook wel de Bonboniere genoemd, gaat het accent leggen op film, beeldende kunst en voorbij komende kansrijke projecten en initiatieven. Dit betekent dat Concordia per januari 2025 stopt met het programmeren van theatervoorstellingen. Deze keuze stoelt op wat wordt genoemd veranderende behoeften van de stad en regio.

Concordia wil volgens directeur-bestuurder Kerkhof kritisch blijven kijken naar de organisatie en de toegevoegde waarde voor Enschede en omgeving versterken. De gemeente gaat op onderzoeken welke opties de beste kansen bieden. Dat houdt mede verband met de voorgenomen plannen ten behoeve de ontwikkeling van een mogelijk cultureel Warenhuis in de Oude Warenhuis (de voormalige V&D-vestiging op Kuispuntkruispunt de De Graaf) aan de Korte Hengelosesestraat. Concordia zal een broedplaats moeten worden voor talent en experiment.

Er gaat nogal wat veranderen. Concordia programmeert nu voorstellingen in het Vestzaktheater aan de Walstraat en in de theaterzaal aan de Oude Markt. 'We willen als publieke instelling zorgvuldig omgaan met gemeenschapsgeld en de gemeente Enschede subsidieert ons sinds 2014 niet meer voor de theaterprogrammering. Daarnaast zijn er ook andere professionele aanbieders op het gebied van theater waarmee nu deels op inhoud geconcurreerd wordt', geeft Kerkhof aan.

In overleg tussen de Raad van Toezicht, het managementteam en de gemeente Enschede heeft Concordia besloten zich volledig toe te leggen op film, beeldende kunst en culturele projecten. Volgens wethouder Diepemaat van kunst en cultuur heeft dat zijn zegen. ‘We verkennen de mogelijkheid om de vrijkomende locaties in te zetten als creatieve broedplaats en plek waar andere culturele instellingen kunnen programmeren. Samen geven we hier verdere vorm en inhoud aan.’

 

Deel dit nieuws!