De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Oldenzaal ijvert voor monumentale status voor Geldermanfabriek

Oldenzaal ijvert voor monumentale status voor Geldermanfabriek

OLDENZAAL -De gemeente Oldenzaal ijvert ervoor dat de Geldermanfabriek de status van een gemeentelijk monument krijgt. De bloei van de textielindustrie in de Hanzestad zou volgens het gemeentebestuur ondenkbaar zijn geweest zonder de familie Gelderman. In 1817 vestigde PJ. Gelderman zich als katoenspinner in Oldenzaal. Vanaf het begin bekleedden de firmanten maatschappelijke functies in stad en ommeland.

De ondernemersfamilie voelde zich zeer betrokken bij de stad Oldenzaal en bood tal van activiteiten voor Ontwikkeling en Ontspanning plus een groot aantal activiteiten voor brede lagen van de bevolking. Al in 1854 was de familie Gelderman de grootste werkgever van Oldenzaal. In 1931 was een derde deel van de Oldenzaalse beroepsbevolking in dienst van deze onderneming.

In 1940 was ongeveer de helft van alle Oldenzalers afhankelijk van het bedrijf, maar na de oorlog nam de bedrijvigheid af en het doek viel in 1981 en moest werkmaatschappij Gelderman voorgoed de poort sluiten. Het eens zo trotse H.P. Gelderman & Zonen was voorgoed bedrijfshistorie geworden, maar sedert tien jaar geleden kwamen er toch weer ondernemers op de oale groond, vooral in de creatieve industrie, als het even kan monumentaal.

 

 

Deel dit nieuws!