De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Huisartsen in Enschede verwachten heil van inzet door wijkteams

Huisartsen in Enschede verwachten heil van inzet door wijkteams

ENSCHEDE - Het aantal huisartsenpraktijken waar een wijkteammedewerker actief is kan de komende jaren worden uitgebreid. Het college van burgemeester en wethouders besloot deze week extra te investeren in onder meer de samenwerking tussen huisartsen en de wijkteams van de gemeente Enschede. Dat is nuttig, waardoor patiënten met  niet-medische gezondheidsklachten sneller worden verwezen, zodat (ook) sociale hulp een oplossing kan zijn.

In de tweede helft van dit jaar is in zes huisartsenpraktijken proefgedraaid met de inzet van een wijkteammedewerkers, met positieve resultaten, mede door 'korte lijnen'  tussen de wijkteams en huisartsen kunnen patiënten met niet-medische gezondheidsklachten beter worden geholpen. De samenwerking zorgt ook voor verlichting van de werkdruk in de huisartsenpraktijk. 

Naast uitbreiding van het aantal wijkteammedewerkers bij de huisartsenpraktijk investeert de gemeente ook in de aanstelling van een welzijnscoach en een ketenregisseur. Deze ketenregisseur is het eerste aanspreekpunt voor de wijkteammedewerkers en de huisartsen en helpt waar nodig de praktijken en de wijkteammedewerkers. Ook kan worden verwezen naar een welzijnscoach, als de verwachting is dat hulp via het welzijnswerk uitkomst kan bieden. De welzijnscoach heeft zicht op creatieve en sportieve activiteiten en ander aanbod dat het welzijn kan verhogen. 

Onder dat aanbod valt ook 'Thuisgekookt', een landelijk initiatief waarbij thuiskoks worden gekoppeld aan mensen in hun buurt die niet zelf kunnen koken, en behoefte hebben aan sociaal contact. Ook daar maakt het college in 2024 geld voor vrij. De totale investering in onder meer de extra praktijkondersteuning, welzijnscoach, ketenregisseur en 'Thuisgekookt' (onder de noemer Welzijn op recept) bedraagt ruim 220.000 euro. Volgens wethouder Vedder van publieke gezondheid is het mooi ‘dat we dit project kunnen voortzetten en zelfs kunnen uitbreiden'.

Deel dit nieuws!