De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Burgemeester van Hellendoorn huurt collega in als puinruimer

Burgemeester van Hellendoorn huurt collega in als puinruimer

NIJVERDAL - De gemeenteraad van Hellendoorn heeft moeite met de bestuurlijke mores in de raadszaal van het Huis van Bestuur en Cultuur te Nijverdal. Dat geeft veel politieke onrust in de gemeenteraad. Dat heeft er toe geleid dat er een externe procesbegeleider is ingevlogen om het democratisch-bestuurlijke proces weer op gang te brengen. Dat is nodig ook, want de partijen knokken elkaar nu al maanden uit de politieke tent.

Dat had ook burgemeester Eijbersen rap in de smiezen toen hij twee jaar geleden de ambtsketen omgehangen kreeg. Hij was wethouder in Bunnik geweest, een bestuurder met ambities, die hogerop wilde. Dat lukte toen hij twee jaar geleden met succes naar Hellendoorn solliciteerde. Hij was de gedroomde burgemeester, maar na de gemeenteraadsverkiezingen  van ruim anderhalf jaar geleden sloeg toch de vlam in de politieke pan, al kon de burgemeester daar niets aan doen.

Het leidde tot een plaatselijke Bijltjesdag toen Lokaal Hellendoorn zich meteen na de verkiezingen met een absolute meerderheid  geen raad wist. Dat is nooit meer goed gekomen, het ontaardde in een plaatselijke variant van Hoekse en Kabeljauwse twisten. De  ene scheuring lokte de  andere uit, gedrenkt  in achterklap.

Natuurlijk heelt ook in Hellendoorn de tijd alle wonden, maar  ze zijn ze nog lang niet verbonden, laat staan geheeld. Het beste raadslid, de authentieke Joost ter Horst van de VVD, stapte op vanwege de mores en de spanningen in een coalitie waarvan je elke  avond maar moest afwachten of die de volgende ochtend nog zou bestaan. Van de vier wethouders zijn er al twee (Gea Oord en Peter Lage Venterink) uit onmin vertrokken – Hellendoorn heeft nu een gehalveerd college.

Er zit nu al maanden een zowel gehalveerd als gemaltraiteerd college, met als gevolg is dat de gemeenteraad dolende is. Eijbersen heeft (in afstemming met de Overijsselse commissaris des konings Heidema) ex-burgemeester Han Noten van Dalfsen laten invliegen die in een rol als zielenknijper, moet pogen de verhoudingen weer werkbaar te maken. Hij gaat de komende weken praten, masseren, en pamperen - uiteraard in groepen. Hij zal de gemeenteraad ordentelijke politieke manieren proberen bij te brengen.

Onderwijl heeft Hellendoorn wel weer een sociale werkplaats, zo is het ook nog eens een keer.  Elk nadeel heeft ook hier zijn voordeel.

 

 

Deel dit nieuws!