De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Losser stemt in met kleinschalige voedselboskwekerij in Glane

Losser stemt in met kleinschalige voedselboskwekerij in Glane

GLANE/ LOSSER - Er ligt eenn plan ter tafel voor een kleinschalige voedselboskwekerij en aan de Glanerbrugstraat in Glane. Het college van burgemeester en der gemeente Losser heeft er zijn zegen aan gegeven. Onderdeel van het initiatief zijn functies als educatie, een proeflokaal met ondergeschikte horeca en plattelandskamers, waar bezoekers en toeristen kunnen verblijven. De oorspronkelijke functie van de locatie als gemengd agrarisch bedrijf komt te vervallen. Bijna twee jaar geleden stemde het college van Losser in met het principeverzoek en Inmiddels zijn de twee gezinnen van de initiatiefnemers naar Glane verhuisd, zijn de eerste hectares voedselbos aangeplant en de plannen verder uitgewerkt tot een ontwerpbestemmingsplan.

De bodem ter plaatse is nauwkeurig onderzocht evenals de geschiedenis van de plek én de boerenkennis; waar zijn de natte plekken, waarvandaan komt de wind en hoe lopen de hazen. Op basis van al deze ervaringen en kennis is een landschappelijke structuur ontworpen, die de bestaande kwaliteiten versterkt en die de verschillende onderdelen van het productieve landschap met zijn nieuwe activiteiten een logische plek geeft.

De kwekerij is gelegen op de vruchtbare grond. De jonge planten kunnen in de volle grond uitgroeien tot robuust, biologisch plantgoed. Het plantgoed zal worden verkocht aan particulieren en aan collega voedselbos ondernemers. Voor het stekken, enten en kiemen is aan de rand van de kwekerij een kas voorzien met een maximale grootte van viijfhonderd vierkante meter. De bomen, struiken en planten leveren fruit, noten, blad, jonge scheuten en smaakmakers voor de maaltijd op. Appels, peren en pruimen bijvoorbeeld, maar ook kornoeljekers, dwergkwee, mispel en exotischere vruchten als kaki en pawpaw. Behalve om de oogst gaat het ook om beleving , natuur en (scholen)educatie.

 

Deel dit nieuws!