De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Urgentie bepleit voor doelstellingen Natura-gebieden in Twente

Urgentie bepleit voor doelstellingen Natura-gebieden in Twente

HAAKSBERGEN - De Ecologische Autoriteit adviseert met kracht om een been bij te trekken om de natuurdoelstellingen voor de Natura 2000-gebieden Witte Veen, Aamsveen en Lonnekermeer dichterbij te trekken. Ondanks getroffen maatregelen verslechtert de natuur in deze gebieden, waardoor de natuurdoelen uit het zicht raken.

De Ecologische Autoriteit, ingesteld door de minister voor Natuur en Stikstof, beoordeelt of de juiste informatie gebruikt wordt voor besluitvorming over beschermde natuur. Alle provincies moeten natuurdoelanalyses opstellen, waarin zij onderbouwen welke maatregelen zij nemen voor natuurherstel.

De Natura 2000-gebieden Witte Veen, Aamsveen en Lonnekermeer. Witte Veen en Aamsveen staan bekend om hun hoogvenen, maar die verslechteren steeds verder. Uit de analyses blijkt dat alle drie de gebieden te maken hebben met hydrologische problemen (zoals verdroging) en te veel stikstof. Ondertussen zet verslechtering van de hoogvenen en vennen door, wat door het verslechteringsverbod niet is toegestaan. En deswege wordt beklemtoond om zo snel mogelijk te beginnen met maatregelen die nog niet zijn opgepakt. Het gaat onder andere om het verminderen van de ontwatering en het beperken van bemesting in aangrenzende gebieden. Ook het fors terugdringen van de stikstofdepositie is essentieel.

Deel dit nieuws!