De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

VRIJ 16

In  en uit de kast... Het blijkt een probaat systeem om het lezen te bevorderen. Het principe is simpel: je leest een boek en zet het na het lezen van de de laatste pagina in een kastje aan de straat. Wie er belangstelling voor heeft kan een boek meenemen. Ik zie steeds vaker van van die zogenoemde deelboekenkasten aan de straat. Ze getuigen van liefde voor het geboekstaafde woord.

Al van kindsbeen af lees ik me suf. Ik kan nog' Peerke en zijn kameraden' navertellen, de avonturen van de broers Klinkhamer. Ik las die boeken, beter gezegd: ik vrat ze op, gek van en op, bij wijze van spreken. Ik ben gek op en met boeken en vind het procedé van het op deze wijze doorgeven van kennis een bijna letterlijke vorm van het weldoenerschap met emancipatorische trekken.

Vroeger moesten mijn ouders me tien keer roepen als de er moest worden gegeten. Wat nou spinazie, andijvie en koolraap Ik beliefde teerkost voor de ziel. Kopen, lezen en geven, dsgen en nachten- ik neem nog steeds moeilijk afscheid van boeken, maar voor het huis van mijn jeugdjaren staat, zo zag ik van de week, wel een deelkast. Het huis is trouwens verbouwd, zag ik - wat ik minder vind.

 

Deel dit nieuws!