De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • SP in Hengelo stelt vragen over prioriteiten drink- en proceswater

SP in Hengelo stelt vragen over prioriteiten drink- en proceswater

HENGELO – De raadsfractie van de SP in Hengelo vindt het vreemd dat de Twentse gemeenten in Brussel geld zouden moeten zien te vergaren om het probleem van het voorspelde drinkwatertekort op te lossen. Onlangs riep burgemeester Bleker van Enschede de veertien Twentse gemeenten daartoe op. De socialisten vinden het curieus om de Twentse gemeenten voor deze kar te spannen.

Het raadslid Mulder van de Hengelose SP wijst erop dat het bedrijf NX Filtration onlangs toestemming kreeg om op jaarbasis zevenhonderd miljoen liter grondwater op te pompen uit de Twentse bodem, voor industriële doeleinden. Hij stelt dat dit feitelijk concurreert met de grondwaterbronnen van het publieke drinkwaterbedrijf Vitens, dat aan de verplichte levering aan huishoudens moet voldoen.

Ook wil de SP weten in welke verhouding het drinkwaterverbruik van Hengelose huishoudens staat ten opzichte van die van bedrijven, die drinkwater als' proceswater' gebruiken. ‘Als de nood steeds hoger wordt en inwoners van Twente niet meer zeker kunnen zijn dat er gewoon drinkwater uit de kraan komt is de vraag of we dan in Brussel ons heil moeten zoeken. We vragen ons sterk af of de gemeente wel een beeld heeft van welke bedrijven al dan niet met vergunningen gratis grondwater oppompen voor hun bedrijfsbelangen. Ondertussen schreeuwt Vitens moord en brand omdat ze binnenkort niet meer aan hun verplichte levering aan huishoudens kunnen voldoen. Ze pleiten inmiddels voor een peperdure pijpleiding om water vanuit de IJssel naar Twente te transporteren, waarbij ze ook nog eens bedrijf als NX Filtration nodig hebben om dit water te zuiveren.'

De SP is fel gekant tegen de mogelijkheid van NX Filtration om een enorme hoeveelheid Twents grondwater te gebruiken voor hun commerciële doeleinden als beursgenoteerd bedrijf.

 

Deel dit nieuws!