De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede moet voor vestigingsklimaat (ook) op de buren mikken

Enschede moet voor vestigingsklimaat (ook) op de buren mikken

ENSCHEDE -  De  ontwikkeling van de werkgelegenheid in Enschede baart het college van burgemeester en wethouders zorgen. Er zijn namelijk relatief weinig banen voor het praktisch opgeleide deel van de  bevolking. In dat verband wijst de Rekenkamer Enschede er op dat het de uitdaging voor het stadsbestuur is voor meer banen te zorgen en daarmee verbonden ‘een aantrekkelijk woonklimaat en een passend aanbod van woningen.

Daarenboven beveelt de Rekenkamer Enschede aan de belangen van de regio niet uit het oog te verliezen. Op dat punt zou het van belang zijn dat Enschede in de regio niet de wijsheid in pacht meent te hebben, maar de samenwerking met de noabers te zoeken. Een andere conatatering isd at de gemeente veel aandacht heeft voor de drie aangewezen toplocaties (Binnenstad, Kennispark, Technologybase), maar dat er minder capaciteit en deskundigheid beschikbaar is voor andere bedrijventerreinen. Bij een eerder onderzoek in 2018 constateerde de Rekenkamer dit ook al. Hoewel de gemeente sindsdien extra heeft ingezet op de reguliere bedrijventerreinen en een aantal maatregelen heeft genomen, bestaan deze gevoelens bij ondernemers op die terreinen nog steeds.

Het beleid dat de gemeente de afgelopen jaren voerde heeft wel bijgedragen aan het vestigingsklimaat, maar zou ook te versnipperd zijn, wat het voor de gemeenteraad niet eenvoudig maakt om zicht te hebben op het beleidsterrein en effecten van de inspanningen van de gemeente te beoordelen. De ontwikkeling van de werkgelegenheid in Enschede blijft een punt van zorg: er zijn relatief weinig banen, met name voor het praktisch opgeleide gedeelte van de bevolking.

Verder wijst de Rekenkamer op het belang dat het belangrijk is talent in de gemeente vast te houden en er met het oog daarop van belang is daarvoor onder andere te zorgen voor een een aantrekkelijk woonklimaat met een passend woningaanbod. Tot slot beveelt de Rekenkamer aan om de belangen van de regio niet uit het oog te verliezen, integendeel, meer samenwerking en afstemming zou van overheid en stadsbestuur zou al een stevige slok op de borrel schelen.

 

Deel dit nieuws!