De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Haaksbergen verder uit financiële penarie en kan weer sparen

Haaksbergen verder uit financiële penarie en kan weer sparen

HAAKSBERGEN – De gemeente Haaksbergen houdt eind van het jaar naar verwachting 5,7 miljoen euro over. Eerder werd rekening gehouden met een positief eindresultaat van bijna een miljoen, maar vanwege vooral eenmalige meevallers pakt overschot onverwacht hoog uit. Haaksbergen komt van ver, want heeft het een reeks van jaren zwaar gehad, met de dreiging van provinciale ondercuratelestelling. ‘We zijn op de weg terug’, constateert wethouder Niemans van Financiën.

Opvallend is dat de gemeente minder geld heeft uitgeven in het sociaal domein, zeg maar aan bijstand, hulp en zorg.  Datzelfde geldt voor maatschappelijke ondersteuning. Verder waren er kleinere financiële voordelen, bijvoorbeeld doordat vacatures niet altijd zijn ingevuld waardoor minder personeelskosten werden gemaakt.

Niemans stelt dat het belangrijk is om de lokale vleespotten te (algemene reserve) op peil te houden en gaat dan ook geld naar toe. ‘Idealiter heb je voldoende reserves, zodat je de tijd hebt om je beleid aan te passen zodra er minder inkomsten zijn van bijvoorbeeld het Rijk. Want je kunt de gemeente vergelijken met een tanker die tijd nodig heeft om van koers te veranderen”. Bovendien, nu de wereld kampt met verschillende crises moet ook de gemeente terug kunnen vallen op financiële middelen die daarvoor zijn gereserveerd, meent de wethouder. Daarvoor is het fonds energiearmoede  ingericht. “We zien allemaal  dat de crises veel impact hebben en moeilijk voorspelbaar zijn. We moeten onmiddellijk kunnen handelen als bij kwetsbare mensen of organisaties de nood aan de man is’, stelt Niemans.

Deel dit nieuws!