De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Losser staat pal voor het behoud rijksmonument Erve Wigger

Losser staat pal voor het behoud rijksmonument Erve Wigger

LOSSER -  Het  college van burgemeester en wethouders der gemeente Losser vindt dat het rijksmonument Erve Wigger, hoewel in penibele staat verkerend, moet worden gered van de sloop. Om die reden spreekt het zich uit tegen de door de eigenaar gevraagde afbraak.

Het college kiest namelijk voor het handhaven en herstellen van het pand aan de Wiggersweg, ofschoon het deels is ingestort en bovendien vervallen. Twee jaar geleden startte de gemeente al een handhavingsprocedure met als doel de staat van het monument op te knappen. De eigenaar is tegen deze handhavingszaak in bezwaar gegaan. De bezwaarschriftencommissie adviseerde de evenwel de bezwaren gegrond te verklaren. Het college neemt dit advies over en wil de eigenaar dwingen om het monument juist te verbeteren.

Van belang zijn volgens het college de historische waarden zijn van het pand. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft aan dat opruimen en saneren nodig is om te bepalen welke onderdelen behouden moeten worden. Dat houdt in dat de last niet klopt en de bezwaren terecht zijn. Het college neemt dit advies over, want onderkent deze waarden. Citaat: 'Vanwege het culturele- en maatschappelijke belang van monumenten voor onze gemeente vinden wij verdere handhaving noodzakelijk en passend in het beleid.' Het college heeft dan ook in dat licht besloten de handhavingsprocedure te hervatten.

Deel dit nieuws!