De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Negen gemeenten in Twente kiezen voor groen gas van Vattenfall

Negen gemeenten in Twente kiezen voor groen gas van Vattenfall

HENGELO – Negen gemeenten  in Twente  krijgen met ingang van januari het aardgas dat ze verbruiken geleverd door Vattenfall. Drie gemeenten - Enschede, Hof van Twente en Losser - tekenden óók een overeenkomst met afvalverwerker en energieproducent Twence voor de levering van groengas, wat een belangrijke bijdrage wordt genoemd  aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeenten en het bedrijf. Dat zijn Borne, Enschede, Dinkelland, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Tubbergen en Wierden.

Vanwege de inval in Oekraïne zijn er sancties ingesteld tegen Rusland hebben en is gemeenten gevraagd hun contracten te beëindigen met aardgasleverancier SEFE Energy, voorheen Gazprom. Vervolgens is een Europese aanbesteding uitgezet voor de levering van aardgas. Vattenfall kreeg de gunning voor de levering van CO2-gecompenseerd aardgas (aardgas dat na verbranding gecompenseerd wordt met bomenplant).

De overeenkomst met Vattenfall gaat 1 januari in voor een periode van vier jaar, met drie optiejaren. Het uitgebrachte aanbod is marktconform. De inkoopprijzen liggen in lijn met de huidige prijzen op de energiemarkt. Die prijzen zijn wel hoger dan de gasprijs van het contract met SEFE Energy. Het ministerie van Economische zaken heeft de sterke aanbeveling gedaan om de lopende contracten met SEFE Energy definitief op te zeggen. De gemeenten Losser, Hof van Twente en Enschede krijgen vanaf januari als gezegd ook groengas geleverd uit de nieuwe 'mestfabriek' van Twence in Zenderen, waarvoor de contracten zijn getekend.

Deel dit nieuws!