De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Hof van Twente spant zich in voor behoud van kerk in Bentelo

Hof van Twente spant zich in voor behoud van kerk in Bentelo

BENTELO - Er zijn plannen voor de herbestemming van de het kerkgebouw in Bentelo vanwege de cultuurhistorische waarde. De gemeente Hof van Twente erkent dat de Onze Lieve Vrouwekerk het waard is behouden Bentelo en daartoe een herbestemmingsonderzoek te starten. In 1936, zo gaat het verhaal, was er onder de inwoners van Bentelo al de behoefte om eigen parochie te stichten. Het duurde tot eind 1945 toen kapelaan Kohlmann tot bouwpastoor werd benoemd.

In korte tijd werd er een noodkerk gebouwd aan de Bentelosestraat, ook wel de Boterkerk genoemd, ingewijd op 20 december 1945. En net daarvoor, op 18 december, werd de parochie van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand opgericht. De noodkerk, gebouwd met veel geschonken materialen, heeft dienst gedaan tot in 1954. De kerk bood plaats aan 288 zitplaatsen. Het gebouw is thans in gebruik als opslagruimte. Een 'echte' kerk kwam later, ingewijd 19 augustus 1954.

Het is een drie-beukige neo-romaanse kerk, naar ontwerp van architect Jan van Dongen (1896-1973), een godshuis met een enigszins Italiaans karakter met een drievoudig voorportaal , ook wel natrix genoemd. Daarboven is een roosvenster geplaatst, een cirkelvorming gebrandschilderd glas met motieven zoals windrichtingen en afbeeldingen van de H. Gregorius en de H. Cecilia. De kerktoren, ook ontworpen door van Dongen, is ruim tien jaar later gebouwd (1965).

 

Deel dit nieuws!