De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Koetshuis bij kasteel Oosterhof in Rijssen blijft eigendom gemeente

Koetshuis bij kasteel Oosterhof in Rijssen blijft eigendom gemeente

RIJSSEN - De gemeente Rijssen-Holten wil het koetshuis bij de havezate De Oosterhof in Rijssen in eigendom houden en daarmee vissen particuliere belangstellenen achter het net. Dat bleek onlangs in een debat over de vraag wat te doen met het voormalige koetshuis bij dat trouwens nog 'het kasteel' wordt genoemd.

Het staatkundig-gereformeerde raadslid Noeverman motiveerde het in bezit houden van het koetshuis met een verwijzing naar het belang van het bij elkaar houden van de kroonjuwelen, te weten de havezate, het koetshuis en het gebouw waarin het brandweermuseum van Rijssen al geruime tijd domicilie houdt.

Naar de mening van schepen Beens is het koetshuis  in zijn huidige staat van wezenlijk belang voor het cultuurgoed op deze historische plek. Die historie is er een van eeuwen, want De Oosterhof wordt in 1334 in een koopakte genoemd en heeft door de eeuwen heen  een kloeke rol in stad en ommelanden gespeeld.

De familie Coenen was de laatste adellijke familie die De Oosterhof heeft bewoond. In 1960 wordt De Oosterhof met omliggende grond verkocht aan de (toenmalige) gemeente Rijssen, waarna de  verrromnelde en bouwvallige havezate werd gerestaureerd. Nu resideert er de werkgeverskring is er een museum.

 

 

 

Deel dit nieuws!