De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede gaat zich na Munster nu ook aan Gronau verbinden

Enschede gaat zich na Munster nu ook aan Gronau verbinden

ENSCHEDE - De gemeente Enschede wil na Stadt Munster nu ook een stedenband aangaan met Gronau. Twee jaar geleden al werd besloten grensoverschrijdende samenwerking de halve cirkel om Enschede te veranderen in een hele cirkel teneinde de sociaal-economische positie van de stad en de grensoverschrijdende regio te versterken. Stadt Münster heeft al twee jaar een officiële partnerstad van Enschede. Op verzoek van de burgemeester van de Stadt Gronau is ook gekeken naar mogelijkheden deze stad erbij te betrekken.

Het college van burgemeester en wethouders stelt vast dat in het coalitieakkoord en ook in de vastgestelde meerjarenbegroting is opgenomen dat Enschede wil blijven investeren in samenwerking op basis van de Duitslandagenda. Het gaat daarbij naast de officiële stedenband met Munster om het gebied van de Euregio. Daarbinnen past volgens het college het aanhalen van de banden en het zoeken naar samenwerking met Gronau. Dit ook op nadrukkelijk verzoek van de Stadt Gronau zelf.

In een gezamenlijke vergadering van de colleges van Enschede en Gronau vorig jaar  september is een aantal thema's verkend. Dit werd mede ingegeven door de bouw van het Euregio-Quartier (gebiedsontwikkeling) bij de grens Glanerbrug. Er zijn in een zogenoemde 'Letter of Intent' zes thema’s benoemd waarop de intentie tot samenwerking wordt aangegeven. Dat zijn Wonen en leven,  Mobiliteit, Economie en Werk, Veiligheid, Onderwijs en Sport én Toerisme en Cultuur. De ondertekening gebeurt op korte termijn door de beide burgemeesters. In het kader van de samenwerking is ook een ontmoeting voorzien tussen de beide gemeenteraden.

Deel dit nieuws!