De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Windmolens toch in contreien Tubbergen, Twenterand en Almelo

Windmolens toch in contreien Tubbergen, Twenterand en Almelo

GEESTEREN - De gemeenten Tubbergen,Twenterand én Almelo bekijken mét de provincie Overijssel wat de mogelijkheden zijn voor windenergie in het grensgebied tussen de drie gemeenten. Ze hebben geconstateerd dat er voldoende honing in de bloem zit, vanwege de potentie daar van met name windenergie. Er is een start gemaakt met een zogenaamd gebiedsproces, waarin bewoners en andere belanghebbenden in en om het gebied zijn geïnformeerd over de samenwerking in het voormalige ruilverkavelingsgebied Daarbij zijn bijvoorbeeld de aandachtspunten en de zorgen van bewoners in het gebied verzameld.

De noordrand van Twente is al langer in beeld voor het plaatsen van windmolens. De regionale strategen van de energieopwekking hebben het oog laten rusten op het vlakke land in de driehoek van Geesteren en Vriezenveen en Almelo, de Weitemanslanden gedoopt, alwaar de wind doorgaans vrij spel heeft.

Onduidelijk zijn vooralsnog aard en schaal, al werd gezegd dat benoorden Almelo op grond van de drie gemeenten, van Aadorp tot Geesteren, ten eerste ruimte is, ten tweede wind en relatief weinig bewoners. Het vlakke land is wat resteert van de ontginning die een kleine eeuw geleden begon, ook als werkverschaffing, maar nimmer is voltooid. Wat een ruim bemeten dorp moest worden, een pendant van Aadorp, werd vooral benut voor agrarische doeleinden, met grote boerderijen, ten dienste van met name veehouders. Bijna een eeuw geleden kwam er wél een monument voor deze geschiedenis.

 

Deel dit nieuws!