De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede wil huis familie Van Gelderen als gemeentelijk monument

Enschede wil huis familie Van Gelderen als gemeentelijk monument

ENSCHEDE - De gemeente Enschede zal, als het aan het college van burgemeester en wethouders van de textielstad ligt, een woning aan de Vlierstraat met schuur benevens een deel van de tuin formeel aanwijzen als gemeentelijk monument. Uit onderzoek blijkt dat er voldoende monumentale waarden in het ensemble aanwezig zijn om te voldoen aan de selectiecriteria.

Het woonhuis is in 1954 door Hein Salomon ontworpen in popdracht van de twee jaar terug overleden textielondernemer Henk van Gelderen. Het woonhuis is een voorbeeld van de moderne naoorlogse bungalow architectuur en ligt verscholen in een groot, deels bosachtig perceel en iomgeven door een ruim opgezette tuin naar een onterp van Mien Ruys en stamt uit 1957.

Het gebouw bevat hoge architectonische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. Het exterieur en interieur van het woonhuis is in de loop der tijd bijna niet veranderd. Het is als 'een gaaf voorbeeld van een woonhuis dat het tijdsbeeld van een gezin van een welvarende textielfabrikant uit de jaren vijftig van de vorige eeuw in veel facetten tot leven brengt.

Het belang van het ensemble is gelegen in de historische betekenis, als woonhuis met een bijzondere bewonings- en gebruiksgeschiedenis, die nauw samenhangt met allerlei aspecten uit de historie van Enschede in de twintigste eeuw. De bouw van het huis heet een herinnering te zijn aan de bloeitijd van de Enschedese textielindustrie in de vroege naoorlogse periode.

Deel dit nieuws!