De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Oproep gedeputeerde Van Hijum aan opvolger: investeer in 'chips'

Oproep gedeputeerde Van Hijum aan opvolger: investeer in 'chips'

ENSCHEDE – De provincies Overijssel en Gelderland oefenen druk uit op Europese instellingen om te investeren in de chipindustrie in Nederland en specifiek in Oost-Nederland. Het was gedeputeerde Van Hijum die deze ‘oproep’ recent deed toen hij in het Comité van de Regio’s deze oproep deed.

Het maken van chips ofwel de micro-elektronicatechnologie vindt allemaal buiten Europa, in Azië en de Verenigde Staten, plaats. Dat maakt Nederland afhankelijk. Momenteel is de vraag naar chips groter dan dat de productiecapaciteit aankan. Tevens hebben mondiale crisissen, zoals de oorlog in Oekraïne en de handelsboycot van de Verenigde Staten met China, een stevig effect op de productieprijs.

Dit wilde de volgend voorjaar na twee periodes vertrekkende voormalige student van de Universiteit Twente nog even kwijt. ‘Investering in een Europese chipindustrie van onderzoek en ontwerp tot en met service en onderhoud maakt ons onafhankelijk en drukt de kosten in tal van eindproducten, zoals auto's en telefoons. Dat voelen we uiteindelijk in onze portemonnee..’ De chiptech-industrie in Nederland is geconcentreerd in Brabant, Gelderland en Overijssel. Nationaal werken de provincies en het Rijk samen in PhotonDelta. Twente is dé hotspot voor het ontwerp en de ontwikkeling van snelle en energiezuinige fotonische chips en microsystemen zoals lab-on-a-chip.

Deel dit nieuws!