Hengelo zet zinnen op windmolens in de oksel van A1 en de A35
HENGELO - Het college van burgemeester en wethouders te Hengelo stelt de gemeenteraad voor af te zien van de plaatsing van windmolens op het bedrijventerrein Westermaat van de baan is. Het college had dit eerder geopperd als mogelijkheid om bij te dragen aan de Twentse energietransitie. Er moeten elders in Hengelo wel twee windmolens komen, waarbij wordt gedacht aan de oksel van de A1 en de A35 als ook het Industrieterrein Twentekanaal.
Net als andere gemeenten is ook Hengelo bezig met plannen met verduurzaming, onder meer door met gebruik aardgas voor verarming van huizen uit te bannen .De belangrijkste aanleiding daarvoor is, meldt het college, de opwarming van de aarde door de uitstoot van CO2. Tegen die achtergrond wil Hengelo wil steeds minder fossiele brandstoffen gebruiken.
Zon en wind moeten bijdragen aan het streven in 2030 vijftig procent van de verbruikte energie duurzaam opwekken en honderd procent in 2050. Op dit moment wordt er al 56 GWh (oftewel gigawattuur) elektriciteit duurzaam opgewekt door bijvoorbeeld de productie van groene stroom door Twence en de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap Vechtstromen. Verder wijst het Hengelose college erop dat er al veel zonnepanelen op daken zijn gelegd.
De komende tijd moet volgens het college met kracht worden ingezet met het aanbrengen van zonnepanelen op tenminste twintig procent van de daken van bedrijven, maatschappelijk vastgoed, landbouwschuren en verder op gevels en boven parkeerplaatsen. De dan nog benodigde groene energie wenst het college te winnen door de aanleg van zonnevelden, vooral in het buitengebied tussen Nobian en Twence, in Slangenbeek en in de dreven van Beckum en Oele.