De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Gewezen schuilkerk der paapsen in Hertme als monument hersteld

Gewezen schuilkerk der paapsen in Hertme als monument hersteld

HERTME/ZENDEREN – De eerste fase van de verplaatsing van het ’t Oude Groothuys, beter bekend als het ‘Spookhuis’ in Hertme, is recent afgerond en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft laten weten dat het gebouw de rijksmonumentenstatus behoudt. Dat was ook het uitgangspunt van de Stichting Theater en Cultuur Hertme die er alles aan heeft gedaan om bij de verplaatsing zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal te behouden en waar mogelijk te herstellen.

Het uit de zestiende eeuw daterende monument staat nu op het terrein van het Openluchttheater in Hertme en wordt ingericht als dorpshuis voor culturele activiteiten, als steunpunt voor het openluchttheater en voor sociale activiteiten voor de inwoners van Hertme.

Het verplaatsen van een rijksmonument is een uitzonderlijke werkzaamheid waar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  (RCE) slechts sporadisch in mee kan gaan. Ervaring leert namelijk dat het afbreken en herbouwen van monumenten vrijwel altijd leidt tot verlies van de cultuurhistorische waarde, maar de RCE toont zich vol lof over de wijze waarop de verplaatsing plaats heeft gegrepen. Bij het secure bouwwerk, uitgevoerd door het aannemersbedrijf Wesselink uit Weerselo, is nagenoeg het gehele historische gebintwerk behouden en zijn de diverse historische elementen, zoals raampartijen, deuren en luiken, op traditionele wijze gerestaureerd.

De overlevering wil dat ‘t Oude Groothuys begin zeventiende eeuw dienst deed als schuilkerk voor de katholieken, die vanwege de destijds dominante Reformatie, niet meer in het openbaar hun geloof mochten belijden. Om in beslotenheid het geloof uit te kunnen oefenen,  zo wil het verhaal werden buitenstaanders op afstand gehouden door de ‘witte wieven’, die zich verkleedden als spoken.

Deel dit nieuws!