De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Verdaas bepleit terugkeer van actieve grondpolitiek door gemeenten

Verdaas bepleit terugkeer van actieve grondpolitiek door gemeenten

HENGELO - Om de alom noodzakelijk geachte bouw van veel woningen snel plaats te kunnen laten vinden is een actieve grondpolitiek van gemeenten gewenst. Dat zegt hoogleraar gebiedsontwikkeling Verdaas van de TU Delft. ‘Neem beredeneerd risico en doe dat met open ogen', laat hij optekenen in VNG Magazine, het blad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Er is een groot tekort aan woningen, alleen al in de Randstad zouden er een miljoen bij moeten komen. Ook in Twente wordt de urgentie gevoeld snel meer te bouwen, wat onder meer in Hengelo haast behoeft, zo heeft wethouder Van Wakeren al geregeld betoogd.

In zijn leven als PvdA-politicus werd Verdaas ooit naar Den Haag geroepen om lid van de Tweede Kamer te worden, later werd hij gedeputeerde van Gelderland en vervolgens staatssecretaris Economische Zaken in het kabinet Rutte. om te vallen over een Gelderse declaratieaffaire. Hij ging zich om den brode met landschaps- en stadsontwikkeling bezighouden.

Het pleidooi voor actieve grondpolitiek mag opmerkelijk heten, want die is nu juist vrijwel overal afgezworen doordat gemeenten vanwege de crisis zwaar moesten afboeken op hun grondposities. Gemeenten zouden in het vervolg faciliterend optreden en het initiatief voor ontwikkeling bij de markt laten via uitnodigingsplanologie. Om de woningbouw en andere maatschappelijke opgaven op te pakken, pleit Verdaas voor een nieuwe vorm van actieve grondpolitiek.

‘Een actievere rol van gemeenten via de Wet voorkeursrecht gemeenten of door zelf te verwerven, helpt bij het programmeren en realiseren van het woningbouwprogramma’, aldus Verdaas. 'Wanneer de gemeente voor cruciale puzzelstukjes zelf posities bezit, geeft dat iets meer handelingsperspectief. Dat inzicht moeten lokaal bestuurders weer durven omarmen. En ja dat is risicovol, maar als er geen risico’s waren zou de markt het wel oppakken.’ Hij wijst er ook op dat er meer zaken van algemeen belang bij gebaat zijn, zoals de energietransitie, een ander landbouwbeleid en de klimaatadaptatie.

Deel dit nieuws!