De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Traag zal ook in Enschede snelheid eisen voor energietransitie

Traag zal ook in Enschede snelheid eisen voor energietransitie

ENSCHEDE – Er heerst grote verdeeldheid in Enschede, zowel politiek als maatschappelijk, over wat tegenwoordig de energietransitie heet: van vervuilend fossiel naar milieubewust schoon. Er zit door bestuurlijk gekrakeel nog weinig schot in.

Volgens wethouder Eerenberg kan het gemeentebestuur het zich, wil ze de doelstellingen bereiken, niet permitteren één bron van schone energie te veronachtzamen. Een groot deel van de gemeenteraad, waaronder drie coalitiepartijen (CDA, VVD en BBE) wenst géén windmolens, omdat het landschap van Enschede zich daar niet voor zou lenen en het in strijd zou met beloftes en besluiten. Eerenberg zal de precaire kwestie zeker aan de orde stellen als hij morgen, vrijdag, zijn D66-partijgenoot én gedeputeerde Traag van de provincie Overijssel bijpraat over de lokale situatie.

De provincie wil dat gemeenten, dus ook Enschede, zich inspannen om de energieke doelstellingen te halen. Ze bezoekt daartoe alle gemeenten in Overijssel om zich te laten bijpraten en waar mogelijk gezamenlijk op te trekken. Overigens is de plaatsing van windmolens in meer gemeenten problematisch. Zo gingen (onder meer) plannen voor letterlijk torenhoge turbines op de bedrijventerreinen ’t Lochter in Nijverdal en Zenkeldamshoek te Goor en in het rustieke buitengebieden van Markelo en Delden van de baan na burgerverzet.

De provincie Overijssel drukte daarentegen het plan De Veenwieken tussen Hardenberg en Ommen door, hoewel laatstgenoemde gemeente mordicus tegen was.

De praktijk leert dat overleg met omwonenden soms ‘een positieve wind’ laat waaien, door inspraak te geven over hoogte en locatie en door bewoners aandelen te geven. Op deze manier kwam onlangs een plan vanuit Staphorst naar buiten voor de plaatsing van windmolens in een natuurgebied van Staatsbosbeheer, op voorspraak van het Twentse advies- en ontwikkelbedrijf Pondera, dat door opposanten in Enschede van eigen- en dubbelbelang wordt beschuldigd. Staatsbosbeheer is voor, want ziet een nieuwe geldstroom en bewoners, verenigd in de Coöperatie Kruiwind, zijn vanwege de mogelijkheid tot participatie óók voor.

Het toeval wil dat ook Eerenberg in Enschede windmolens in natuurgebieden wil optrekken, in een Ecologische Hoofdstructuur en op gronden van Staatsbosbeheer.

Deel dit nieuws!