De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Oranjefinale in Enschede combineert voetbalhistorie en stadsmarketing

Oranjefinale in Enschede combineert voetbalhistorie en stadsmarketing

ENSCHEDE – Niet alleen is Enschede dé stad in Nederland waar het vrouwenvoetbal in Nederland het meest serieus wordt genomen (alleen al daarom mag het geloof in Munsterman er weer op straten en pleinen in het openbaar worden beleden), ook werd alhier de voetbalsport in Nederland geïntroduceerd. Dat gebeurde toen textieltycoon Van Heek een lederen bal meebracht na een bezoek aan Engeland, vanwege de industriële revolutie (stoom). Op zijn initiatief werd in 1885 de Enschedesche Football Club opgericht, zeg maar de oermoeder van FC Twente.

En nu Enschede zich na de zinderende halve finale (overwinning Oranje op nota bene Engeland) opmaakt voor de wedstrijd tussen Denemarken en Nederland gaan stad (en land) helemaal los. Het stadsbestuur en deszelves spindokters combineren de voetbalhistorie met hedendaagse citymarketing. Het moet in het stadion en in het centrum morgen ‘een gezellig en onvergetelijk Oranjefeest’ worden, laat burgemeester Van Veldhuizen van Enschede weten in een persbericht dat met gevoel voor timing is verspreid. De burgemeester, zelf stammend uit een Almelo’s geslacht, refereert aan de voetbalgeschiedenis van de stad waar hij burgemeestert en heeft laten optekenen: ‘In Enschede hebben we iets met voetbal. Dat hier nu de vrouwenfinale plaatsvindt, is voor ons een nieuwe mijlpaal in onze voetbalhistorie. Het bevestigt bovendien dat we de bakermat zijn van het vrouwenvoetbal.’

De stedelijke voetbalhistorie van Enschede wordt illustratief genoemd ‘voor het pionierende karakter van de stad’. Behalve dat er in 18885 eerste Nederlandse voetbalwedstrijd plaatsgreep van de eerste Nederlandse voetbalclub, stond. Enschede aan de wieg van de Eredivisie voor vrouwen en FC Twente is nog steeds ‘hofleverancier’ van het Nederlands elftal. Sherida Spitse, Renate Jansen en Kika van Es komen voor de club van de Veste uit en Anouk Dekker, Sari van Veenendaal, Shanice van de Sanden en Jill Roord begonnen hun carrière bij FC Twente en spelen nu in het buitenland.

Net als voor de halve finale van afgelopen donderdag kunnen supporters vanaf des middags twaalf uur in de zogenoemde Fanzone op het Stationsplein en op Wilminkplein ‘lekker in de stemming komen’ en er staan grote schermen vanaf vijf uur de wedstrijd valt te zien. Voorafgaand is er volop entertainment. Naast het deelnemen aan sportactiviteiten kunnen kinderen er hun eigen spandoeken, petjes en T-shirts maken. Ook <em>Kicky</em>, de vrolijke mascotte van het EK, loopt er rond. Er rijdt morgenavond tenminste één extra trein van Enschede-Centraal via Enschede-Kennispark naar Utrecht Centraal (aansluiting nachtnet) zodat bezoekers van de EK-finale naar huis kunnen.

Deel dit nieuws!