De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede dé groeistad Twente; Hof en Hellendoorn in achterhoede

Enschede dé groeistad Twente; Hof en Hellendoorn in achterhoede

Enschede - Van de Twentse steden mag Enschede in vijf jaar de meeste nieuwe woningen laten verrijzen, met een bovengrens van ruim tweeduizend. Met bijna achttienhonderd huizen erbij is Almelo de tweede stad van Twente als het gaat om de toename van het aantal woningen, want Hengelo blijft steken op ruim zestienhonderd. De gemeente Rijssen-Holten is, zij het op behoorlijke afstand, de beste van de rest met maximaal 758 huizen erbij de komende jaren. 

Opmerkelijk in Twents perspectief is dat Oldenzaal niet verder komt dan maximaal 704 woningen erbij, wat des te opvallender is omdat Losser er met 710 een paar méér mag bouwen dan Oldenzaal en dat het rurale Dinkelland met 689 erg dicht in de buurt komt.

Opvallende laagvliegers zijn de gemeenten Hellendoorn en Hof van Twente met max 418 respectievelijk max 415 toe te voegen woningen; in deze gemeenten is volgens de provincie de minste behoefte aan nieuwe huizen. Ook de lagere regionen, maar nog wel in de 500-plus, bevinden zich Tubbergen (583), Wierden (567) en Twenterand (525).

Blijven over de 'middengemeenten' Haaksbergen en Borne. Deze gemeenten komen uit op maximaal 672 respectievelijk maximaal 650 woningen, wat in Borne met zijn Bornsche Maten-ambities fors zal tegenvallen (oftewel: op de emmer zal vriezen) en in Haaksbergen met zijn malheur-jaren achter de rug als een enorme opsteker zal worden beschouwd.

De bedoeling is dat alle gemeenten in Overijssel, als de uitkomsten zijn ingedaald, in het eerste kwartaal van volgend jaar de woonafspraken ondertekenen.

Eén regio, één woningmarkt

De provincie wijst erop dat 'een evenwichtige en duurzame woningmarkt' het uitgangspunt is, waarbij West-Overijssel en Oost-Overijssel (Twente) elk een eigenstandige regio vormen. 'We laten zien dat we voor het gezamenlijke belang van een gezonde woningmarkt gaan, en niet ieder voor zich', aldus gedeputeerde Van Haaf van Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting in een communiqué, 'want de woningmarkt houdt niet op bij de gemeentegrens.'

De steden in West-Overijssel hebben volgens de gedeputeerde overigens een veel grotere woningbehoefte dan de Twentse: Zwolle is koploper met bijna zesduizend huizen erbij, dus drie keer zoveel als Enschede, de stad Deventer komt nog altijd op drieduizend uit en een stad als Kampen heeft volgens de cijfers recht op meer huizen dan Almelo, te weten richting de zeventienhonderd.

 

Deel dit nieuws!