Coalitie: bad Vriezenveen-Noord voor maximale jaarlast 645.000 euro
Vriezenveen/Vroomshoop – De coalitiepartijen in Twenterand vinden een jaarlast van 645.000 euro voor zwemwater in de gemeente het absolute maximum. Dat hebben de woordvoerders Kuilder van het CDA en Smelt van de ChristenUnie gisteravond betoogd.
Meer dan 645.000 euro mag de gemeente Twenterand straks volgens de coalitie niet kwijt zijn voor een nieuw overdekt doelgroepenzwembad in Vriezenveen-Noord (twee of drie binnenbaden voor doelgroepen en zwemverenigingen) en het bestaande vijftig-meter-bassin van het zwembad De Zandstuve te Vroomshoop (voor recreatieve gebruikers).
De derde coalitiepartij SGP gaat mee om de lieve vrede en maakt zelfs geen punt meer van zondag-openstelling, zo kon uit de woorden van zegsman Dekker worden opgemaakt, want die politieke strijd zou ‘niet realistisch’ zijn, in de zin van een democratische meerderheid. Toen fractievoorzitter Paters van de grootste oppositiepartij GBT steun voor een dergelijk voorstel zei te zullen overwegen, antwoordde Dekker dat hij het indient als de steun vast staat.’
De heren zouden er nog contact over hebben voor het finale debat dat over twee weken plaatsgrijpt. De kans dat de SGP buiten de coalitieboot valt, lijkt overigens irreëel, gezien de positie van de staatkundig-gereformeerde wethouder Engberts in de C3-coalitie.
Om die reden is het voor de coalitiepartijen van belang dat mogelijke dissidente kikkers in de zwemwaterkruiwagen blijven. Smelt zei desgevraagd dat het raadslid Laarman van de ChristenUnie met de fractie meestemt, omdat de locatie Vriezenveen-Noord beter zou zijn dan het destijds genoemde Vriezenveen-Zuid. Naar verluidt zullen potentiële dwarsliggers in het CDA (Te Velde en Klinkhamer) zich ook aan het fractiestandpunt conformeren.
De oppositiepartijen GBT, VVD, PvdA en D66 zijn tegen het collegevoorstel omdat het multifunctionaliteit loslaat, financieel op drijfzand zou rusten, sowieso 75.000 euro per jaar duurder dan aangenomen en ten koste van de gemeenschap zou gaan en volgens Paters namens GBT leidt tot onontkoombare lastenverhoging en zorgvermindering.
Naar de mening van wethouder Van Abbema, tot voor kort statenlid namens de ChristenUnie en eertijds ook al een periode wethouder in Twenterand, kan er steun van de provincie Overijssel komen, niet direct ter verlaging van de exploitatielast, maar voor zuinig energiegebruik, waardoor de exploitatie wel in gunstige zin zou worden beïnvloed.