Twente volgens Architectuurcentrum groene metropool van Nederland
Enschede - Het groene Twentse landschap wordt volgens het Architectuurcentrum Twente te weinig gebruikt om de regio zoals dat heet het 'economisch op de kaart te zetten'. De prettige leefomgeving moet juist als argument gebruikt worden om bedrijven te verlokken zich hier te vestigen. Om die reden wil het Architectuurcentrum Twente dit komend jaar onder de aandacht brengen bij politieke bestuurders en ondernemers.
De Republiek van Ros en Roskam moet zich volgens het Architectuurcentrum Twente stevig profileren, want zou de komende jaren naar verwachting in de hoek kome te zitten waar de klappen vallen. Immers: 'De bevolking krimpt en vergrijst. Jongeren trekken naar de grote steden omdat daar meer en leuker werk te vinden is.' Als de regio Twente concurrerend wil blijven, dient ze te zorgen voor aantrekkelijke alternatieven.
Dat zou nu niet het geval zijn. Citaat: 'Zo zijn de bedrijventerreinen absoluut niet toekomstgericht. Jongeren nemen geen genoegen meer met een baan in een grijze blokkendoos op een anoniem bedrijventerrein zonder voorzieningen. Die willen een levendige, hippe omgeving met kinderopvang, restaurants en een supermarkt om de hoek.
Overigens is het Architectuurcentrum Twente zelf gevestigd in de 24-uurs-wijk Roombeek waar het een plek heeft op de Creatieve Campus (CeeCee) van het voormalige brouwerijterrein. Twente moet zich volgens Van Roosmalen met zijn profiel sterk onderscheiden van de Randstad. 'De kracht van de regio is de combinatie van stedelijkheid met daartussen een hoogwaardige landschappelijke omgeving. De trek naar de grote steden leidt in het westen tot enorme druk op de huizenmarkt, files, uitpuilende kindercrèches en ander ongemak. Twente kan daar groen, schone lucht, ruimte en betaalbaarheid tegenover zetten. Die waardevolle pluspunten worden nu nog nauwelijks benoemd. Groen wordt te weinig gezien als een economische waarde.'
Enschede zou als middelgrote stad met een hoog voorzieningenniveau 'een onderscheidende rol in de regio' moeten krijgen. Dat vindt het stadsbesuur aldaar trouwens ook. De andere plaatsen zouden zich dienente onderscheiden om zo samen met Enschede 'een groene landschapsmetropool' te vormen. Het platteland van Twente, dat nu voornamelijk een agrarische en recreatieve bestemming heeft, zou zich in de visie van het Architectuurcentrum Twente prima lenen 'voor vernieuwende bedrijven op het gebied van bijvoorbeeld zorg en duurzaamheid'.