'Twente heeft leiding van Almelo nodig', vindt burgemeester Gerritsen
Almelo - 'Twente heeft de leiding van Almelo nodig, dat mogen we niet vergeten', concludeerde burgemeester Gerritsen nadat de gemeenteraad dezer stad gisteravond besloot voluit te gaan voor een nieuwe Agenda van Twente. De lokale fracties van LAS en PVA stemden overigens tegen omdat ze denken dat de gemeente Almelo haar geld beter kan inzetten op lokale projecten en prioriteiten in plaats van op regionale.
Volgens fractieleider Stork van LAS zal bovendien de provincie Overijssel de gemeente Almelo gezien het preventief toezicht geen toestemming geven om lokale gelden over de regionale balk te gooien. Dit argument werd trouwens door wethouder Cornelissen getackeld toen hij zei dat de provincie Overijssel de totale begroting van Almelo puur financieel bekijkt, met name het weerstandsvermogen, zonder welke uitgave dan ook politiek te beoordelen.
Het tweede anti-argument van Stork dat veel geld uit de Agenda van Twente de afgelopen jaren ten faveure van Enschede zou zijn aangewend werd door collegae van tafel gepoetst, omdat bij veel projecten - neem de infrastructuur - Almelo een nadrukkelijk belang heeft. En bovendien: je moet ook goed lobbyen voor je eigen prioriteiten.
De nieuwe burgemeester van Almelo ontpopte zich net als zijn voorganger Hermans tot een Twents denkende bestuurder. Dat de fracties van LAS en PVA uiteindelijk tegen een nieuwe Agenda van Twente stemden, verdroot hem getuige zijn uitspraak: 'Ik zal u niet verhullen dat ik daar met enige teleurstelling kennis van neem.'
De nieuwe Agenda van Twente gaat in per 2018. Na veel overleg tussen gemeenten onderling is besloten dat die agendaprojecten niet meer zullen worden gefinancierd uit het dividend van het afvalverwerkings- en energieopwekkingsbedrijf Twence, dat over een periode van tien jaar tachtig miljoen voor de gezamenlijke Twentse projecten beschikbaar stelde. Dit betekent dat de veertien Twentse gemeenten ook voor zich in een jaarlijkse begroting geldt voor de Agenda van Twente moeten inboeken.
Dit houdt volgens Cornelissen in dat sommige gemeenten afvallen en andere gemeenten alleen meedoen als ze bij bepaalde projecten belang denken te hebben. De eerste helft van volgend jaar zullen de gemeenten met elkaar overleggen welke gezamenlijke prioriteiten moeten worden gesteld. Dit gebeurt in een zogenoemde verkenningsfase. In de tweede helft 2017 diende veertien gemeenten moeten is te doen als ze hun begrotingen 2018 opstellen.