De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschedese raad aan zet bij keuze voor duurzame energiebronnen

Enschedese raad aan zet bij keuze voor duurzame energiebronnen

Enschede - De gemeenteraad van Enschede zal vanavond in de debatten over de begroting 2017 veel woorden wijden aan duurzaamheid, maar de vraag is of en zo ja welke keuzes er bij meerderheid worden gemaakt, met name terzake de energieproductie. Vooral de grootste colitiepartij D66 is er veel aan gelegen dat er daden bij woorden worden gevoegd.

In de voorbereiding op het debat van morgenavond liet wethouder Eerenberg (ook D66) weten dat de gemeenteraad aan zet is. Daaarmee legt hij de ingewikkelde afwegingen neer bij de volksvertegenwoordiging, in de wetenschap dat welk collegevoorstel dan ook op zowel politieke als maatschappelijke weerstanden zal stuiten, niet alleen in Enschede trouwens, want binnen elke gemeente is het wat dit betreft kommer en kwel.

Eerenberg heeft de gemeenteraad wél voorgehouden dat er in principe moet worden gekozen tussen 140 hectare zonnepanelen, negentien windmolens met een hoogte van circa tweehonderd meter (of dertig kleinere windturbines) óf combinaties van deze mogelijkheden. Er liggen kansen voor de verrijzenis van windmolens bezijden de A35 ter hoogte van Boekelo en/of Usselo en verder richting Duitsland dan wel in het buitengebied van Enschede. Ook is al meerdere keren geopperd om op de Usseler Es, na de verwachte afwaardering van ruim vijftig hectare grond voor een bedrijvenpark, geheel of gedeeltelijk 'vol te plakken' met zonnecellen.

De inzet van geothermische energiebronnen en/of aardwarmte zijn ook al een paar aan de orde geweest in de Enschedese raadszaal, maar die zouden hooguit in de toekomst mogelijkheden bieden voor een bijdrage aan een duurzame energieproductie. Bovendien zou dit idealiter samen met andere gemeenten in Twente dienen te gebeuren, met name met Hengelo, waarmee ook samen wordt opgetrokken binnen het daar opgestarte Warmtenet.

Deel dit nieuws!