Warmtenet Hengelo gaat dit weekend onder het Twentekanaal door
Hengelo - Er worden zaterdag op spectaculaire wijze twee buizen ten behoeve van het Warmtenet Hengelo onder het Twentekanaal door getrokken. De gemeente spreekt over 'een belangrijke stap in de aanleg van een hoofdleiding die alle huidige afzonderlijke kleine warmtenetten in het gebied met elkaar verbindt'. De boring onder het Twentekanaal is zo’n vierhonderd meter lang en gaat op het diepste punt 26 meter onder het maaiveld.
De Boekelosestraat te Hengelo is in verband met de boring afgesloten voor al het verkeer vanaf het kruispunt Boekeloseweg/Boortorenweg tot na de brug ter hoogte van Wethouder Kampstraat. Bij de werkzaamheden, die des ochtends om half negen beginnen, worden 24 kranen ingezet. De klus duurt naar verwachting tot 's avonds tegen elven.
De afgelopen weken is de gestuurde boring stap voor stap voorbereid. Met een speciale installatie is een eerste boring gedaan, van noord naar zuid onder het kanaal door. Vervolgens is het boorgat vergroot. Zaterdag worden dus twee stalen geïsoleerde leidingen met een doorsnede van meer dan een halve meter door de boorinstallatie van zuid naar noord door het boorgat getrokken. De gemeente Hengelo spreekt over 'een huzarenstukje'. Om de nieuwe leidingen goed te geleiden zijn er veertien telescoopkranen en nog eens tien mobiele kranen nodig. De noodzakelijke leidingen liggen overigens klaar bezijden de Boekeloseweg.
Eerder dit jaar namen Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling en Ennatuurlijk het bestaande warmtenet in Hengelo over. Onderdeel van die overname is het aanleggen van een hoofdleiding waarmee de industriële restwarmte van AkzoNobel naar klanten van het warmtenet wordt getransporteerd. Het bestaande warmtenet bedient zo’n 525 woningen en acht hectare bedrijfsgebouwen. Hengelo wil voor 2041 nog eens vijfduizend nieuwe en bestaande woningen en vijftig hectare bedrijfsgebouwen voorzien van duurzame warmte. De hoofdleiding wordt denkelijk volgend jaar juni in gebruik genomen.
Gebruik van restwarmte draagt volgens het gemeentebestuur, gesteund door de provincie Overijssel, bij aan het realiseren van duurzame doelstellingen die in het klimaatakkoord van Parijs zijn afgesproken. In een persbericht: 'Vooral industriële processen kennen veel restwarmtestromen. Door deze reststromen te gebruiken voor warmte en warm tapwater besparen we direct op gebruik van fossiele brandstoffen en uitstoot van CO2.'