In de gemeente Hellendoorn komt Beintema voorlopig met schrik vrij
Nijverdal/Hellendoorn - Op de avond dat op de uiterste oostflank van Twente tijdens een roerig debat in de gemeenteraad van Dinkelland wederom een wethouder moest aftreden (en bijna alle overgebleven wethouders), kreeg op de westflank van de regio in de gemeenteraad van Hellendoorn (zeg maar Reggeland) wethouder Beintema een motie van afkeuring aan zijn broek. De spanning liep even op, maar uiteindelijk liep het in Hellendoorn met een sisser af, want alleen de indienende fracties van BurgerBelang en GroenLinks steunden de motie. Dat waren acht stemmen voor het wegsturen van de wethouder, maar niettemin een duidelijk politiek signaal, en bovendien zijn de kwestie en de implicaties nog geen gelopen koers.
Het gaat om de kwestieuze nieuwe verbindingsweg tussen het moederdorp Hellendoorn en het dochterdorp Nijverdal via de Kruidenwijk. Met een bewonersraad (burgerinitiatief) sprak de gemeente onder verantwoordelijkheid van wethouder Beintema van Openbare Werken en Verkeer af dat het een zogenoemde 50 kilometer-weg wordt. Recent bleek dat op delen van de weg toch een maximumsnelheid van 80 kilometer gaat gelden, wat te maken zou hebben met de grenzen van bebouwde kommen.
De bewonersraad reageerde furieus in de richting van de wethouder en benaderde de politieke partijen. Er ontstond commotie, Beintema bood voor de procedure verontschuldigingen aan en diverse raadsfracties stelden vragen.
De motie van BurgerBelang en GroenLinks verwoordde deze week afkeuring aan het adres van de wethouder omdat hij de gemeenteraad niet en/of onvolledig heeft ingelicht, wat als een politieke doodzonde geldt. Beintema antwoordde dat het college van burgemeester en wethouders weldra een nader besluit zal nemen, dat op de laatste dag van november in commissieverband zal worden besproken en medio december in de raadzaal ter besluitvorming, maar misschien al volgende week in de begrotingsdebatten.
Opvallend was overigens dat burgemeester Raven zich intensief heeft bemoeid en nog bemoeit met de politieke discussie, omdat de mening van de politie naar haar oordeel van doorslaggevend belang kan zijn. De politie zou hebben gewaarschuwd dat niet de hele nieuwe verbinding tussen Hellendoorn en Nijverdal een maximumsnelheid van 50 kilometer kán krijgen, al werd deze week niet helemaal duidelijk wie hier welke bevoegdheid heeft. Nochtans ziet Raven het als haar verantwoordelijkheid een advies van de politie aan de raadsleden door te mailen, omdat ze naar eigen zeggen óók verantwoordelijkheid draagt voor een zorgvuldige besluitvorming, gekoppeld aan een actieve informatieplicht. Niet alle raadsleden waren dat deze week met haar eens en voelden zich overvallen en gemangeld. Wordt vervolgd derhalve.