CDA in Overijssel bekritiseert ook de provinciale democratie pittig
Nijverdal - De statenfractie van het CDA bekritiseert het college van gedeputeerde staten over de lange duur van procedures, waarbij het statenlid Piksen van het CDA de plaatsing van windmolens noemt en de gevolgen van Natura 2000. Het college van gedeputeerde staten kan dan wel wijzen op de noodzaak van experimenten in gemeenten ter versterking van de lokale democratie, de provincie zou naar de opvatting van het christen-democratische statenlid ook naar zichzelf moeten kijken. 'Heel veel agrariërs voelen zich', aldus Piksen, 'in de steek gelaten over de wijze waarop met de gevolgen van de Natura 2000-maatregelen is omgesprongen.' De uitsmijter: 'Ook de betrouwbaarheid van het provinciale bestuur is soms in het geding.'
Piksen stelt dat het CDA 'grote waarde hecht aan de kwaliteit van onze democratie' en 'constateert dat dit niet meer vanzelfsprekend is'.
Dit is volgens Piksen ook landelijk aan de orde in de verruwing van discussies over maatschappelijke kwesties, zoals vluchtelingen en Zwarte Piet. Hij bespeurt meer verharding en tegenstelling. 'Het respecteren van elkaars overtuiging lijkt steeds moelijker. Ook het vertrouwen in de democratie en de overheid lijkt af te nemen', neemt hij waar.
De fractie van het CDA in Overijssel is blij dat er binnenkort in de begrotingsdebatten aandacht zal worden besteed aan de kwaliteit van het openbaar bestuur. 'De provincie wil experimenten met de lokale democratie en openbaar bestuur stimuleren en faciliteren. Ook wil de provincie de gemeenten stimuleren met het aanbieden van projecten (proeftuinen). Het doel van deze projecten moet zijn dat de betrokkenheid bij en invloed van burgers bij besluitvorming over belangrijke thema’s stimuleren en verbeteren. Ook wordt aan burgers die politiek actief willen worden een training aangeboden.' Piksen zegt dat het CDA 'dit van harte ondersteunt', maar vraagt dus expliciet van het provinciaal college aandacht voor de tuin die Overijssel heet.