Dinkellandse politiek verscheurd en versplinterd; toekomst ongewis
Denekamp - De raadsfractie van Lokaal Dinkelland is intern verdeeld en ten gevolge daarvan gescheurd. De de fractieleden Ten Dam-Koopman en Meijer hebben besloten voor zichzelf te beginnen en vormen per direct de tweemansfractie Algemeen Belang Dinkelland. Dit betekent dat de raadsfractie van Lokaal Dinkelland nog acht leden telt, eentje meer dan het CDA.
Vorige week werd een motie van wantrouwen van Lokaal Dinkelland aangenomen, met steun van de eenmansfracties D66 en PvdA, waardoor wethouder Kleissen van het CDA moest aftreden. Meijer onttrok zich trouwens aan de stemming, maar zou in het diepst zijner gedachten liever tegen de motie hebben gestemd. Nog niet zo lang geleden overkwam Ten Dam in een ander dossier hetzelfde, maar zij zette wel door en stemde tegen een motie van haar eigen partij.
Onduidelijk is wat de scheuring in Lokaal Dinkelland (ontstaan als afscheiding der 'Willemijnen' van het CDA) betekent voor de toch al beladen politieke situatie, met belangrijke debatten voor de boeg over het rapport DinkellandWerkt (met een mogelijke motie van afkeuring of wantrouwen aan voor wethouder Zwiep van Lokaal Dinkelland) en over de begroting voor 2017. Een belangrijke vraag is ook hoeveel wethouders er deze week nog zijn (als er woensdag tenminste nog wethouders zijn) en welke van de ondertussen zes raadsfracties welke coalitie zullen steunen.
Vorige week reeds liet fractieleider Jogems van het CDA al weten dat deze partij na het betreurde vertrek van Kleissen haar tweede wethouder Duursma niet zal terugtrekken uit het college. In theorie kan het zo zijn dat Lokaal Dinkelland deze week uit het college van burgemeester en wethouders wordt gezet en dat het CDA steun krijgt voor een coalitie met VVD en naar keuze D66, PvdA en/of - wat het meest saillant zou zijn - Algemeen Belang Dinkelland.